Anel-test bij traanwegverstopping

Wat is het?
Bij een Anel-test wordt het traanafvoersysteem doorgespoten. Bij iedere knipperslag loopt vocht in het oog vanuit de traanklier en wordt er oud vocht afgevoerd via de bovenste en onderste traankanalen via de traanzak naar de neus. Als er ergens een verstopping in de afvoer zit, gaan tranen overlopen. De Anel-test wordt gedaan voor het aantonen of uitsluiten van een traanwegverstopping. Het is geen behandeling.

Oorzaken
Klachten van tranende ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een Anel-test wordt uitgevoerd om te kijken hoe het traanafvoersysteem functioneert. Zie voor meer informatie onze folder ‘tranende ogen’.

Uitvoering
Vooraf krijgt u een verdovende druppel. Via het onderste traanpunt spuit de oogarts met een holle naald een zoutoplossing door het onderste traankanaal. Komt de vloeistof via de traankanalen terug, dan weet de oogarts dat er een verstopping zit en dat dit waarschijnlijk de klacht van tranende ogen veroorzaakt. De tranen kunnen in dit geval niet afgevoerd worden via de traanweg en/of de traanzak naar de neus. Loopt de vloeistof weg via de neus en keel, dan kan een verstopping worden uitgesloten.
Als het traankanaal erg nauw is, of als er een obstructie is, kan de oogarts besluiten een sondage te doen. Dit houdt in dat het traankanaal wordt opgerekt.

Welke resultaten kunt u verwachten van het onderzoek?
De doorgankelijkheid van de traanwegen wordt getest.

Complicaties
Er worden geen complicaties verwacht.
Tijdens de Anel-test voelt u de zoutoplossing in de keel, als de traanwegen doorgankelijk zijn. De test kan als onprettig worden ervaren, maar is niet pijnlijk.

Instructies voorafgaand aan het onderzoek
Geen.

Instructies voor na het onderzoek
Geen.

 


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800