Diabetische Retinopathie (DRP)

Wat is het?

Bij Diabetische Retinopathie (DRP) raken de fijne bloedvaatjes in het netvlies beschadigd. Deze kunnen gaan bloeden en/of vocht lekken. Er kunnen bloedingen ontstaan in het glasvocht. De bloedvaatjes kunnen afgesloten raken en nieuwe, zeer fijne, zijvaatjes krijgen die weer heel gemakkelijk bloeden. Ook kunnen nieuwe bloedvaatjes op het oppervlak van het netvlies of de oogzenuw ontstaan.

Oorzaken

Diabetische Retinopathie is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Diabetes Mellitus heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog.

Symptomen

Indien het netvlies door bloedingen of lekkage beschadigd raakt, wordt het beeld wat u waarneemt op een gegeven moment wazig. Deze aandoening ontwikkelt zich echter zeer geleidelijk en zolang de afwijkingen zich buiten het maculagebied (centrale deel van het zien) bevinden zullen er vrijwel geen klachten zijn. Het is daarom belangrijk uw ogen regelmatig te laten controleren door een oogarts, optometrist of via een zogenaamde fundusfoto.

Indeling netvliesafwijkingen

 • Geen DRP
  Er zijn nog geen klinische afwijkingen geconstateerd.
 • Non-proliferatieve DRP (achtergronds- of background DRP)
  De wanden van de kleine bloedvaten veranderen waardoor er lekkage van vocht en bloed kan optreden. Deze vorm van DRP wordt nader ingedeeld in licht, matig, ernstig en zeer ernstig.
 • Proliferatieve DRP
  Dit is een ernstig stadium waarbij het hele netvlies te weinig zuurstof krijgt. Om meer zuurstof te krijgen gaat het netvlies nieuwe bloedvaatjes aanmaken (neovascularisatie). Deze nieuwe bloedvaatjes zijn echter erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het glasvocht en netvlies veroorzaken.
 • Diabetische maculopathie (afwijkingen in de gele vlek)
  Deze term geeft aan dat bovengenoemde afwijkingen zich voordoen in het centrum van het netvlies (macula). De macula speelt een cruciale rol bij het scherpe zien. Met name bij deze vorm ontstaan er klachten van minder zien.

Mogelijke behandelingen

Het is niet altijd nodig een behandeling te ondergaan. Diabetische Retinopathie komt namelijk in verschillende vormen voor. De meest voorkomende vorm (non-proliferatieve DRP) is vrij onschuldig, daarbij is het zien ook niet aangetast. In dit geval is het alleen nodig om regelmatig terug te komen voor controle.
Ook wanneer het glasvocht troebel is geworden door bloedingen, hoeft niet altijd direct te worden ingegrepen. Vaak verdwijnt het bloed op natuurlijke wijze.
Bij een ernstiger vorm van DRP (proliferatieve DRP) is het noodzakelijk om te gaan behandelen.
Deze behandelingen kunnen bestaan uit:

Laserbehandelingen
Met een retinalaser is het mogelijk bijzondere lichtstralen op het netvlies te richten en de afwijkingen van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen. Hierdoor kan het gezichtsvermogen zo goed mogelijk bewaard blijven. Afhankelijk van de aard van de afwijking zijn er één of meerdere laserbehandelingen nodig.
U krijgt vooraf druppels die de pupil verwijden en druppels die uw oog verdoven. Als de druppels goed zijn ingewerkt, loopt u met de arts mee de laserkamer in. Voordat de laserbehandeling wordt gedaan, plaatst de arts een lens op uw oog. Dit kan een oncomfortabel en drukkend gevoel geven. Hierna volgt de laserbehandeling. De laser maakt de nieuwe vaatjes kapot en laat een litteken achter. Soms vindt men de behandeling gevoelig, is dit bij u het geval, geef dit dan aan bij de arts.
Mocht het zo zijn dat u na de laserbehandeling zo’n onprettig gevoel heeft dan kunt u thuis een paracetamol nemen. Na de behandeling mag u weer naar huis.

Injecties in het oog (toediening van medicamenten in de glasvochtruimte)
Wanneer er ernstige afwijkingen ontstaan in het centrum van het oog (Diabetische Macula- oedeem) is het niet mogelijk een laserbehandeling uit te voeren. Dit komt omdat er dan te veel vocht in het netvlies zit waardoor de laser niet aanslaat of te veel schade geeft in het centrum. In dit geval kan er gekozen worden het inspuiten van medicijnen in het aangedane oog. Dit heeft als doel de vochtlekkage in het netvlies te verminderen zodat het zicht niet verder achteruit gaat.
De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden en een locale verdoving door middel van oogdruppels. Ook krijgt u oogdruppels die de pupil verwijden, zodat het mogelijk is het oog voor of na de injectie eventueel te onderzoeken. Als alle druppels goed zijn ingewerkt, krijgt u in de operatiekamer de injectie toegediend. Hierna neemt u weer plaats in de wachtkamer en zal na vijftien minuten de oogdruk worden gemeten. Als deze goed is krijgt u zalf in uw oog en mag u naar huis.
Na de injectie kunt u vlekken zien, dit komt door het ingespoten geneesmiddel en zal na enkele dagen verdwijnen.
Soms wordt er in een later stadium aanvullend nog een laser behandeling uitgevoerd. Vaak zijn er meerdere injecties nodig.

Vitrectomie (glasvochtoperatie)
Het oog is opgevuld met een gelei (glasvocht). Soms ontstaat er bij vaatnieuwvorming een bloeding in het glasvocht. Hierdoor neemt het gezichtsvermogen plotseling af. Als de bloeding na een bepaalde periode niet voldoende opheldert, kan een glasvochtoperatie (vitrectomie) worden uitgevoerd. Dit is een operatie waarbij het glasvocht met bloed wordt verwijderd en wordt vervangen door nieuw glasvocht. Deze operatie wordt niet uitgevoerd in Oogcentrum Noordholland. Mocht dit nodig zijn dan zult u worden doorverwezen.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Laserbehandelingen
Deze behandeling is erop gericht het proces te vertragen of te stoppen, u zult in de meeste gevallen geen verbetering in zicht opmerken, in sommige gevallen kan het zicht zelfs iets minder worden. Echter uit onderzoek is gebleken dat als men niets doet het zicht zeker zeer slecht wordt.

Injecties in het oog
Deze behandeling heeft als doel de vochtlekkage in het oog te verminderen of te stoppen zodat het zicht niet verder achteruit gaat. Zonder deze behandeling zal het zicht vrijwel zeker zeer slecht worden.

Glasvochtoperatie
Door het wegnemen van het bloed dat het zicht blokkeert zal het zicht duidelijk verbeteren.

Mogelijke complicaties

Laserbehandelingen
Wanneer de behandeling in de buurt van de macula (het centrale deel van het zien) plaats vindt, is een goede medewerking van de patiënt tijdens de laserbehandeling erg belangrijk. Plotseling bewegen of wegdraaien van het oog kan schade veroorzaken aan de macula waardoor het zicht kan verminderen.
Als reactie van de aandoening kunnen na de laserbehandeling zwakke, nieuwgevormde vaten een bloeding geven in het glasvocht.

Injecties in het oog
Zie de folder ‘intravitreale injecties’.

Glasvocht operatie
Binnen 2 jaar na een vitrectomie ontstaat er staar in het behandelde oog Er is ongeveer 5% kans is op een netvliesloslating.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Laserbehandeling
Geen.

Injecties in het oog
Geen, zie folder “Intraviteale injectie”.

Glasvocht operatie
Eventuele instructies voor thuis zult van de behandelend arts krijgen in het ziekenhuis waar u de vitrectomie zult ondergaan.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Laserbehandeling
Na de laserbehandeling mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.
Indien de gezichtsscherpte van uw andere oog voldoende is, mag u de dag na de behandeling weer autorijden.

Injecties in het oog
Na de behandeling met een intravitreale injectie mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.
Indien de gezichtsscherpte van uw andere oog voldoende is, mag u de dag na de behandeling weer autorijden.

Glasvocht operatie
eventuele instructies voor begeleiding, opvang en vervoer zult van de behandelend arts krijgen in het ziekenhuis waar u de vitrectomie zult ondergaan.

Instructies voor thuis na de behandeling

Laserbehandeling
Geen.

Injecties in het oog
Zie de folder “Intraviteale injectie”.

Glasvocht operatie
Eventuele instructies voor thuis zult van de behandelend arts krijgen in het ziekenhuis waar u de vitrectomie zult ondergaan.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.

 


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800