Vlekken en flitsen

Wat is het?

Het oog bevat glasvocht, een gelei die het grootste deel van het oog opvult en zich bevindt achter de ooglens. De heldere gelei wordt omringd door een vlies (glasvochtmembraan). Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Veel mensen nemen troebelingen waar die in het gezichtsveld bewegen. Deze troebelingen, ook wel ‘mouches volantes’ of ‘floaters’ genoemd, zitten in het glasvocht en werpen een schaduw op het netvlies. Dit kan in allerlei vormen worden waargenomen: puntjes, cirkels, sliertjes, vliegjes, spinnenwebben enzovoorts.

Oorzaken

Verouderingsproces
Het verouderingsproces is de meest voorkomende oorzaak. Het is een langzaam verlopend proces waarbij de samenstelling van het glasvocht in de loop der jaren verandert en er troebelingen kunnen worden waargenomen.

Achterste glasvochtmembraanloslating
Het glasvocht is omgeven door een vlies, het achterste glasvochtmembraan genoemd. Bij het ouder worden verandert het glasvocht van samenstelling, waardoor het glasvochtmembraan kan loskomen van het netvlies en in elkaar zakt. Dit proces van loslaten wordt een achterste- glasvochtmembraanloslating genoemd. Deze glasvochtloslating treedt ineens op, waarbij de klachten dus ook plotseling kunnen ontstaan.

Symptomen

Troebelingen
Glasvochttroebelingen volgen de oogbewegingen en bewegen vaak nog na als het oog al stilstaat. Tegen een lichte achtergrond en met helder weer zijn de troebelingen/vlekjes vaak duidelijker zichtbaar. Hoewel glasvochttroebelingen hinderlijk kunnen zijn, is het een onschuldige aandoening. Na verloop van tijd (twee tot drie maanden) kunnen de troebelingen van vorm en grootte veranderen, waardoor ze steeds minder hinder geven. Meestal went men eraan en leert men zichzelf om om de vlekjes heen te kijken.

Lichtflitsen
Het glasvochtmembraan zit op bepaalde plaatsen steviger aan het netvlies vast. Als een achterste-glasvochtmembraanloslating optreedt kan deze aan het netvlies trekken. Men kan dit waarnemen als een lichtflits. Lichtflitsen kunnen een teken zijn van:

  • Netvliesscheur of netvliesgaatje (retina defect)
    Wanneer het glasvocht krimpt en loslaat van het netvlies, kan er in een klein aantal gevallen (2-15%) een scheur of gaatje in het netvlies ontstaan. De klachten kunnen bestaan uit vlekjes, veelal in combinatie met lichtflitsen die vergelijkbaar zijn met bliksem tijdens onweer. Oogheelkundig onderzoek op korte termijn is in dit geval noodzakelijk
  • Netvliesloslating (ablatio retinae)
    Soms kan een netvliesscheurtje of -gaatje het begin zijn van een netvliesloslating.
    Door een netvliesloslating kan er een beperking van het gezichtsveld ontstaan. In dit geval wordt er aan de rand van het gezichtsveld een donkere, zwarte, niet meebewegende vlek waargenomen, alsof men tegen een gordijn aankijkt (zie de folder ‘Ablatio retinae’). Oogheelkundig onderzoek op korte termijn is in dit geval noodzakelijk.

Mogelijke behandelingen

Bij troebelingen/vlekjes:
Voor glasvochttroebelingen of een achterste-glasvochtmembraanloslating is een behandeling niet nodig. Alleen bij zeer storende troebelingen wordt operatief verwijderen van het glasvocht overwogen. Deze operatie heet een glasvochtoperatie (vitrectomie). Voor deze operatie zullen we u doorverwijzen.

Bij een netvliesscheur en/of netvliesloslating:
Of een netvliesscheur of -gaatje behandeld moet worden door middel van laserstralen hangt af van de grootte van de scheur of het gaatje. Via een retina-laserbehandeling probeert men te voorkomen dat er een netvliesloslating ontstaat.
U krijgt voor het oog met de klachten druppels die het oog verdoven en de pupil groot maken. Als de druppels goed zijn ingewerkt neemt u plaats achter het laserapparaat. De oogarts plaatst dan een lens op uw oog om het netvlies goed te kunnen zien. Deze lens kan een oncomfortabel gevoel geven, het is niet pijnlijk. Door de lens worden de laserstralen op het netvlies gericht en wordt om het defect heen gelaserd. De laser geeft een littekenreactie op het netvlies, zodat de scheur of het gat een veel kleinere kans heeft om een netvliesloslating te veroorzaken.
Als er sprake is van een netvliesloslating, dient er een operatie plaats te vinden. Voor deze operatie zullen wij u doorverwijzen.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Bij alleen troebelingen/vlekjes in uw beeld, kunt u verwachten dat deze nog enige tijd storend aanwezig zullen zijn. Na verloop van tijd zult u wennen aan de vlekken en vallen ze minder op. Helemaal verdwijnen doen ze doorgaans niet.
De littekenreactie die de laser geeft, is pas na zes weken optimaal. Ondanks een laserbehandeling kan er in sommige gevallen alsnog een netvliesloslating ontstaan.

Mogelijke complicaties

De eerste minuten na de laserbehandeling kunt u verblind zijn door het felle laserlicht. Dit trekt na ongeveer vijf minuten bij.
In zeldzame gevallen kan er een bloeding in het gelaserde oog ontstaan. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de scheur of het gat.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Na de behandeling mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.

Instructies voor thuis na de behandeling

De eerste dagen na de laserbehandeling adviseren wij u rustig aan te doen omdat de littekenreactie pas na een aantal dagen optimaal is. Veel bukken en zwaar tillen wordt afgeraden.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.

 


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800