BlephEx

Wat is het?
De BlephEx is een behandeling voor blepharitis, waarbij de randen van de oogleden intensief worden gepoetst d.m.v. een snel draaiend borsteltje.

 

 

Oorzaken
Blepharitis is een chronische ontsteking van de oogleden die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven langs de ooglid rand. Blepharitis is vaak de voorloper voor ernstige ooglid ziekten, zoals meiboomklier dysfunctie en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is. Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijmlaagje langs de wimpers. Bacteriële toxinen worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling, waardoor mogelijke schade aan traanklieren en negatief effect op de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt. (zie folder blepharitis)

 

Symptomen
De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’ gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken.

 

Behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door een oogheelkundig specialist in een reguliere behandelkamer. Voor de behandeling krijgt u druppels om het oogoppervlak te verdoven. Door middel van een snel draaiend borsteltje  worden de randen van de oogleden gepoetst. Hierbij worden schilfers en bacteriën verwijderd en wordt de ooglidrand gepolijst. De behandeling duurt ongeveer 6 – 8 minuten en de meeste patiënten ervaren een tintelend gevoel.

Na de behandeling worden de ogen uitgespoeld.

Voor en na de behandeling worden er foto’s gemaakt van de oogleden.

 

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?
Alle BlephEx behandelingen hebben als doel de ontsteking in de ooglidranden te verminderen en daarmee de symptomen te verminderen. Blepharitis is een chronische aandoening en zal daarom nooit helemaal verdwijnen. U zult in geringe mate hinder blijven ondervinden van de bepharitis. In de meeste gevallen moet de BlephEx behandeling na 4 tot 6 maanden herhaald worden, voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

 

Mogelijke complicaties/bijwerkingen van de behandeling
De kans op een complicatie is bij een BlephEx behandeling uiterst klein.
De ooglidranden kunnen wat rood zijn na de behandeling. Dit verdwijnt meestal binnen enkele uren. Er kan er een kleine erosie (schaafwondje) ontstaan op het hoornvlies. Dit wondje heelt meestal binnen enkele dagen.Na de behandeling kan het zicht tijdelijk verminderd zijn.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling
Graag geen oog make-up dragen.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer
Na een BlephEx®behandeling mag u zelf auto rijden. Mogelijk voelen uw oogleden geprikkeld en vindt u het prettig om u te laten rijden.

 

Instructies voor thuis na de behandeling
Na de behandeling zijn er geen beperkingen. Ons advies is om de ooglidhygiene te continueren. Kunsttranen en zalf mogen gewoon gebruikt worden na de behandeling.

 

Als u besluit zich te laten behandelen
Het is mogelijk dat de arts u bedenktijd heeft gegeven om tot een besluit te komen of u zich laat behandelen en/of welke behandeling u wenst te ondergaan. Als u besluit zicht te laten behandelen, vernemen wij dat graag van u. U kunt telefonisch contact opnemen met onze medewerkers om een afspraak te maken

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, physician assistant, optometrist of orthoptist.

 

Financiële aspecten
De kosten voor een BlephEx behandeling worden niet vergoed. Deze kosten bedragen €121,-.

 

Vragen en/of klachten
Op onze website vindt u meer informatie over de behandelingen die wij uitvoeren, maar ook informatie over onze medewerkers en ons privacyreglement. Voor vragen en/of klachten kunt u altijd telefonisch, per e-mail of via het contactformulier op onze website contact met ons opnemen. Onze medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris bemiddelt bij onvrede of klachten.

Mocht u niet tevreden zijn met de manier waarop wij uw klacht hebben behandeld, heeft u de mogelijkheid om uw klacht in tweede instantie aan een onafhankelijke geschillencommissie voor te leggen. Het Oogcentrum is aangesloten bij de geschillencommissie van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Meer informatie over deze geschillencommissie kunt u vinden op: zkn.nl/consumenten/over-zkn/geschillencommissie.

 

Veiligheid
Een veilig verblijf voor iedereen in het Oogcentrum is voor ons een topprioriteit. Om uw veiligheid te waarborgen vragen wij u de instructies van de medewerkers van het Oogcentrum nauwgezet op te volgen. Onze medewerkers kennen de risico’s.

Heeft u zich tijdens uw verblijf in het Oogcentrum op enig moment onveilig gevoeld of bent u een situatie tegengekomen die voor u of anderen in het Oogcentrum gevaarlijk kan zijn? U helpt ons door dat aan ons te melden. U kunt dat ter plekke melden aan iedere medewerker van het Oogcentrum of achteraf telefonisch, per brief of per e-mail. Wij bespreken alle meldingen en nemen de mogelijke maatregelen om gevaarlijke situaties op te lossen.

Oogcentrum Noordholland beschikt over de “Meldcode signalen bij kindermishandeling en huiselijk geweld OCNH”. Dit betekent dat een medewerker van Oogcentrum Noordholland bij het signaleren van dergelijke signalen volgens een vastgesteld stappenplan te werk gaat en mogelijk hulp biedt aan het slachtoffer of een melding doet bij ‘Veilig Thuis’.


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800