Identificatieplicht in de zorg

Identificatieplicht


Identificatieplicht in de zorg

Voor uw veiligheid zijn wij verplicht uw identiteit te controleren. Daarom vragen wij u bij uw bezoek een geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument te laten zien, ook wanneer u al langer bekend bij het Oogcentrum.

Dit geldt ook voor kinderen en baby’s.

Waarom is identificatie belangrijk?

Om goede en veilige zorg te kunnen bieden, moeten wij zeker weten dat we de juiste gegevens koppelen aan de juiste persoon. Zo voorkomen we vergissingen en zorgen we ervoor dat we werken met de juiste gegevens uit het juiste medisch dossier.

Mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland 2021 Oogcentrum Noordholland

Wettelijk verplicht, ook voor kinderen en baby’s.

In Nederland is het wettelijk verplicht dat u zich identificeert tegenover uw zorgverlener. Dit heet de ‘identificatieplicht in de zorg’. U kunt zich identificeren bij uw zorgverlener met een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Dit geldt voor iedereen, ook voor kinderen en baby’s.

Waarom moet u zich identificeren en inschrijven bij Oogcentrum Noordholland?

Als u gebruik maakt van zorg in Oogcentrum Noordholland schrijft u zich in als patiënt bij het Oogcentrum. Bij de inschrijving hebben we een geldig ID van u nodig. Ook maken een pasfoto van u.

Tijdens uw inschrijving wordt onder andere uw Burgerservicenummer (BSN) vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het BSN is een uniek en persoonsgebonden nummer. Dit nummer staat op uw ID en beschermt tegen fraude en zorgt ervoor dat zorgvuldig met uw gegevens wordt omgegaan.

Waarom maken we een foto van u?

Het Oogcentrum maakt bij inschrijving een foto van u. Uw foto gebruiken we niet voor andere doeleinden. Een foto laten maken is niet verplicht.

Als uw foto in het elektronisch patiëntendossier van het Oogcentrum is opgenomen, kunnen wij u herkennen. Zo weten we zeker dat we de juiste patiënt behandelen.

De medewerkers van het Oogcentrum kunnen u nog steeds vragen om uw legitimatiebewijs; neem dit dus altijd mee.

Wat is een geldig identiteitsbewijs?

Heeft u (of uw kind) de Nederlandse nationaliteit dan zijn de volgende ID-bewijzen geldig:

 • Paspoort
 • Rijbewijs
 • Identiteitskaart (ID-kaart)

Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, zijn de volgende ID-bewijzen geldig:

 • Verblijfsdocument van de vreemdelingendienst
 • Vluchtelingenpaspoort
 • Vreemdelingenpaspoort
 • Niet-Nederlands paspoort (zo nodig voorzien van een verblijfsaantekening)
 • Elektronisch W-document voor asielzoekers

Let op: Een kopie of foto van uw ID of een verlopen identiteitsbewijs is niet voldoende en kunnen wij niet accepteren voor een zorgvuldig identificatieproces.

Hoe werkt het identificeren van kinderen?

Ook kinderen moeten zich bij een bezoek aan het Oogcentrum kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Uw kind heeft dus een geldig ID nodig zoals een ID-kaart of een paspoort.

Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.

Wat neemt u mee naar uw afspraak?

 • Het is belangrijk dat u altijd een geldig ID-bewijs meeneemt
 • Neem ook een actueel medicatieoverzicht mee
 • Eventueel uw verwijsbrief

Bent u uw ID-bewijs vergeten?

Als u geen geldig ID bij u heeft, kan uw afspraak wel doorgaan. Wij vragen u dan dringend om binnen 2 weken terug te komen om u alsnog volledig in te schrijven bij Oogcentrum Noordholland met uw geldige identiteitsbewijs.

Zonder uw volledige inschrijving kunnen wij uw gegevens niet delen met uw huisarts of zorgverzekeraar. Ook zal in dit geval de factuur voor de gemaakte zorgkosten aan u worden gestuurd.

Meer informatie:

www.rijksoverheid.nl


Home // / Behandeling / Identificatieplicht