Ectropion

Wat is het?

Een ectropion is een naar buiten gedraaid onderooglid.

Oorzaken

Leeftijd
Op latere leeftijd wordt een ectropion meestal veroorzaakt door veroudering van het weefsel in het ooglid, waardoor horizontaal een verslapping optreedt. Hierdoor kan het onderooglid lager gaan hangen en naar buiten kantelen.

Littekens
In sommige gevallen kan een ectropion veroorzaakt worden door verlittekening aan de buitenzijde van het ooglid. Deze verlittekening komt voor bij chemische verbranding en bepaalde oog- en huidziekten.

Verlamming
De spieren van de oogleden worden aangestuurd door de 7e hersenzenuw. Tijdelijke of permanente uitval van de zenuw leidt tot verminderd functioneren van de oogleden. Het knipperen en het sluiten van de oogleden verloopt niet goed.

Mechanisch
Door het gewicht van een ooglidgezwel kan het onderooglid naar beneden gaan hangen.

Aangeboren
In zeer zeldzame gevallen wordt iemand geboren met een ectropion.

Symptomen

Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt veelal irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.
Daarbij wordt de afwijking vaak cosmetisch storend gevonden.

Mogelijke behandelingen

Wanneer er geen of weinig klachten zijn of wanneer het niet zinvol is om te opereren, kan er gekozen worden om het oog te bevochtigen met lubricantia zoals kunsttranen of een ooggel, of met oogzalf.

Operatie
Over het algemeen kan het ectropion met een operatie worden verholpen. De ingreep gebeurt poliklinisch, onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten.
U krijgt eerst druppels die het oogoppervlak verdoven, vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd. De tweede verdoving vindt plaats door een injectie in de huid te geven, deze injectie kan gevoelig zijn.
De operatieve correctie wordt bepaald door de oorzaak van het ectropion. De meest voorkomende oorzaak is verslapping van het onderooglid. Deze verslapping kan verholpen worden door het ooglid strakker te zetten, soms in combinatie met inkorten van de weefsels aan de binnenkant van het ooglid.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Meestal lukt het met één operatie het onderooglid weer op zijn oorspronkelijke plaats te krijgen. Het is echter niet altijd mogelijk een perfect resultaat te behalen. Dit is mede afhankelijk van de duur van de afwijking: hoe langer de afwijking bestaat, hoe moeilijker de correctie is. Bij een langer bestaand ectropion is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid vaak rood en verdikt, hetgeen na de ingreep meestal langzaam herstelt. Het is niet altijd mogelijk een tranend oog te verhelpen.

Mogelijke complicaties

Evenals bij andere operaties kunnen zich een aantal bijwerkingen en complicaties voordoen. Complicaties zijn echter zeldzaam en het eindresultaat is vrijwel altijd goed. Hieronder noemen wij een aantal mogelijke problemen die kunnen ontstaan na een ectropioncorrectie:

Bloeduitstorting
Meestal is het onderooglid tijdelijk wat rood door een bloeduitstorting; dit trekt geleidelijk aan weg.

Afscheiding
Tijdens de eerste week na de operatie komt er wat afscheiding uit het oog. Dit is ingedroogd wondvocht uit de buitenooghoek. Het is dus niets om u zorgen over te maken en het wijst niet op een infectie (een infectie komt zeer zelden voor). Deppen met lauw water is voldoende om de afscheiding en korsten te verwijderen.

Gevoeligheid
Vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder.

Ondercorrectie
Meestal treedt na correctie van het ectropion een aanzienlijke verbetering op, soms bereikt men echter geen volledig normale situatie en blijft het oog nog iets naar buiten staan.

Wondgenezing
Zelden treedt er een stoornis in de wondgenezing op of blijft er een kleine inkeping in de ooglidrand achter.

Kleurverschillen
Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een huidtransplantaat zal dat – door littekens en kleurverschillen van de huid – meestal enigszins zichtbaar blijven.

Na het indruppelen van oogdruppels en/of zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn (zie bijsluiter in de verpakking).
Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.
Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.
Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Medicijnen met acetylsalicylzuur (aspirine, ascal) hoeft u voor deze ingreep NIET te stoppen. Medicijnen waarvoor u gecontroleerd wordt bij de trombosedienst (acenocoumarol, fenprocoumon, warfarine) dan moet u contact opnemen met de trombosedienst. Zij weten precies hoe te handelen in geval van een ingreep, dit zal per middel verschillend zijn, en hangt af van de reden waarom u deze antistolling gebruikt.

Gebruikt u andere bloedverdunners, zoals clopidogrel (Plavix, Clopid), prasugrel (Efient) of ticagrelor (Brilique), dan dient u contact op te nemen met de specialist die dit medicijn voorschrijft. Meestal moet de ingreep worden uitgesteld tot na de datum dat u weer mag stoppen met deze medicijnen.

Gebruikt u dabigatran, apixaban of rivaroxaban, neem dan contact op met de huisarts of specialist die dit medicijn voorschrijft. Als u niet met deze medicatie mag stoppen, bespreek dit dan zo snel mogelijk met de oogarts.
Op de dag van de ingreep vragen wij u schone, makkelijk zittende kleding aan te trekken en geen make-up te dragen, ook geen dagcrème en nagellak. Uit hygiënisch oogpunt vragen wij u de haren te wassen. Laat u uw waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld sieraden, zoveel mogelijk thuis. Voor hetgeen u op de operatiedag wel bij u heeft, zijn kluisjes aanwezig.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Wanneer u een ectropioncorrectie ondergaat, is het verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden. Na de behandeling zullen de ogen niet worden afgedekt maar zullen de oogleden wel gezwollen zijn, hetgeen invloed kan hebben op het zicht.
Mocht u met de auto komen dan is het noodzakelijk iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden. Direct na de behandeling mag u namelijk niet zelf autorijden.

Instructies voor thuis na de behandeling

De eerste drie dagen na de ingreep dient u activiteiten waarbij druk op het hoofd en ogen ontstaat, bijvoorbeeld zwaar tillen en sporten, te vermijden. Dit om nabloedingen te voorkomen. Ook wordt u aangeraden de eerste week de oogleden niet nat te maken, geen oogmake-up te gebruiken en eventuele contactlenzen niet te dragen.
De huid rondom de ogen is de eerste weken extra gevoelig voor zonlicht. Door dit zonlicht kunnen er verkleuringen van het litteken optreden. Vermijd direct zonlicht en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Na twee weken is in de meeste gevallen het grootste deel van de zwelling verdwenen.

Hechtingen verwijderen
De hechtingen worden uiterlijk twee weken na de ingreep verwijderd en zes weken na de ingreep krijgt u nog een controle-afspraak om het uiteindelijke resultaat van de operatie te beoordelen.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.

 


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800