Aandoeningen

Zoekresultaat

Oppervlakte behandeling hoornvlies

Waarom een oppervlakte behandeling?

Indien het oppervlakte van het hoornvlies onregelmatig is kan een oppervlakte behandeling verbetering bieden. Dit is het geval bij de volgende aandoeningen:

 • Bandkeratopathie
  Dit is een kalkneerslag op het hoornvlies
 • Hyaliene degeneratie / Salzmannse noduli
  Dit zijn goedaardige grijs/witte verdikkingen op het hoornvlies
 • Recidiverende cornea erosie
  Het terugkerend ontstaan van oppervlakkige wondjes op het hoornvlies

 

EDTA-spoeling

Wanneer er sprake is van bandkeratopathie wordt vooraf aan de oppervlaktebehandeling het oog behandeld met EDTA. Dit is een kalkoplosser die er voor zorgt dat de kalk makkelijker verwijderd kan worden.

 

De operatie

De behandeling kan onder verschillende soorten verdoving worden uitgevoerd. In overleg met de patiënt wordt een keuze gemaakt welke soort verdoving er wordt toegepast, hierbij zijn er de volgende mogelijkheden:

 • Druppelverdoving

Bij druppelverdoving, topicale anesthesie genoemd, wordt de buitenzijde van het oog gedruppeld met speciale vloeistof.

 • Parabulbaire verdoving (subtenon)

Deze vorm van verdoving kan als aanvulling gebruikt worden op de druppelverdoving. Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Daarna wordt met een canule, via het slijmvlies, extra verdovingsvloeistof achter het oog geplaatst. Dit veroorzaakt geen of weinig pijn.

 • Narcose

In enkele gevallen wordt gekozen voor algehele narcose. Zie voor verdere informatie hierover de folder ‘Narcose’.

Tijdens de ingreep is uw gezicht afgedekt met een steriele doek en uw oog wordt open gehouden met een ooglidspreider. Het oppervlakkige laagje van het hoornvlies (epitheel) wordt verwijderd en indien van toepassing ook het laagje kalk en/of andere verdikkingen.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling wordt er een bandage contactlens geplaatst, deze zal tot de volgende controle blijven zitten, en u krijgt een kapje op. Bij thuiskomst mag u het kapje verwijderen. De dagen na de operatie kan er nog irritatie en/of een ‘zandkorrel’-gevoel aanwezig zijn.

 

Welke resultaten kunt u verwachten van de operatie?

 • Bandkeratopathie
  Een afname van de kalkneerslag en daarmee een beter zicht.
 • Hyaliene degeneratie / Salzmannse noduli
  Een afname / verdwijning van de verdikkingen op het hoornvlies. Hierdoor wordt het oppervlakte van het hoornvlies egaler en kan het zicht verbeteren.
 • Recidiverende cornea erosie
  Minder vaak terugkerende wondjes en de daarbij gepaarde pijn.

 

Mogelijke complicaties

Er is een laag risico op complicaties bij deze behandeling. In sommige gevallen kan het hoornvlies troebel zijn na de operatie, dit trekt vaak in de eerste dagen tot weken weer bij. Er is een laag risico op infectie. Om deze kans zo klein mogelijk te maken moet u antibiotica druppels gebruiken na de behandeling, zeker gedurende de tijd dat de bandage contactlens op het oog zit.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Op de dag van de operatie vragen wij u schone, makkelijk zittende kleding aan te trekken en geen make-up te dragen, ook geen dagcrème en nagellak. Uit hygiënisch oogpunt vragen wij u de haren te wassen. Laat u uw waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld sieraden, zoveel mogelijk thuis. Voor hetgeen u op de operatiedag wel bij u heeft, zijn kluisjes aanwezig. In principe kan alle medicatie, ook de bloedverdunners en oogdruppels die al in gebruik zijn, worden door gebruikt. Eventuele uitzonderingen zullen vooraf door de oogarts met u besproken worden.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Het is verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden. Na de behandeling is het behandelde oog erg wazig en kunt u moeite hebben met het zien van diepte.

Mocht u met de auto komen dan is het noodzakelijk iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden. Direct na de behandeling mag u namelijk niet zelf autorijden.

 

Instructies voor thuis na de behandeling

De eerste week na de operatie moet u voorkomen dat er vuil, stof of verontreinigd water in het oog komt. Probeert u niet te wrijven in het behandelde oog. Bij thuiskomst na de operatie start u met chlooramfenicol druppels in het geopereerde oog. Deze gebruikt u driemaal daags, verdeeld over de hele dag. De laatste doet u altijd vlak voor het slapengaan. De controle vindt over het algemeen één week na de ingreep plaats. De oogarts onderzoekt dan of de wond goed geneest en of er geen infecties optreden. De bandagecontactlens wordt dan ook verwijderd.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, physician assistent, optometrist of orthoptist.


Home // / Aandoeningen / Oppervlakte behandeling hoornvlies