Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Aandoeningen

Zoekresultaat

Uveïtis

Wat is Uveïtis?

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Het vaatvlies is een dicht netwerk van bloedvaten, dat voor de voeding van het oog zorgt. Het vaatvlies gaat aan de voorkant van het oog over in de iris.

Er bestaan vier hoofdvormen van uveïtis; de plaats van de ontsteking in het oog is bepalend;

  • Uveïtis anterior (aan de voorkant)
  • Uveïtis intermediair (middenin)
  • Uveïtis posterior (aan de achterkant)
  • Panuveïtis (het hele oog)

De uitleg van uveïtis is algemeen gehouden omdat de variatie hierin groot is. Dit betekent dat niet alle opmerkingen voor alle uveïtis-patiënten gelden.

Oorzaken

Uveïtis is meestal een ontsteking die zich beperkt tot het oog. Het kan voorkomen bij ziektebeelden als: reuma, de ziekte van Bechterew en sarcoïdose. Maar ook na een operatie, bij een herpesinfectie of samen met een andere oogontsteking. Het kan zijn dat u door de oogarts naar de internist wordt doorverwezen, dit gebeurt om enkele systemische aandoeningen uit te sluiten.

In ruim de helft van de gevallen blijft de oorzaak onbekend.

Symptomen

Uveïtis kan aan één oog, afwisselend aan beide ogen of aan beide ogen tegelijk voorkomen. Het kan acuut of chronisch zijn.

Acute uveïtis
Hierbij is het oog rood, pijnlijk en overgevoelig voor licht. Daarbij kan ook de gezichtsscherpte verminderd zijn, soms zijn er ook bewegende vlekjes te zien. Meestal begint de ontsteking vrij plotseling en ontwikkelt zicht heftig.

Chronische uveïtis
Een chronische ontsteking begint vaak langzaam en wordt geleidelijk erger. Zelfs onder behandeling kan het lang aanwezig blijven. De symptomen zijn gelijk aan een acute uveïtis.

Mogelijke behandelingen

Is een infectie de oorzaak dan wordt gestart met antibiotica. Is de uveïtis niet het gevolg van een infectie, of is de oorzaak onbekend, dan zullen ontstekingsremmers (corticosteroïden) in druppelvorm worden voorgeschreven. Daarbij worden druppels die de pupil vergroten voorgeschreven. In sommige gevallen, als de oogdruk verhoogd is, worden ook oogdrukverlagende druppels gegeven

Bij een ernstige ontsteking zullen druppels onvoldoende zijn en moet worden overgegaan op een andere manier van toediening van medicatie. Dit kan dan in de vorm van een injectie in of naast het oog, of tabletten.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Regelmatige controle is nodig om te zien of de ontsteking afneemt. De behandeling wordt langzaam afgebouwd totdat de ontsteking geheel verdwenen is. Volg hierbij het advies van uw behandelend oogarts, u voelt of ziet niet altijd wanneer de ontsteking geheel tot rust gekomen is.

Uveïtis kan zeer wisselend verlopen; het kan éénmalig optreden, herhaaldelijk terugkomen of langdurig aanwezig zijn.

Mogelijke complicaties

Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.
Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.

Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

Bij uveïtis kunnen een aantal complicaties optreden, niet zozeer als gevolg van de behandeling, maar wel door de ontsteking. Dit kan met name als het voorste deel van het oog ontstoken is. Complicaties ontstaan doordat de bloedvaatjes in het voorste deel van het oog gaan lekken. Hierdoor komen ontstekingscellen in het oog.

Verklevingen
Doordat het vocht aan de voorkant van het oog eiwitrijk is, bestaat het gevaar dat de iris aan de achterzijde bij de pupil verkleeft met de ooglens of aan de voorzijde verkleeft met de kamerhoek.

Verhoogde oogdruk (secundair glaucoom)
Door de ontsteking kan de oogdruk stijgen, wat onherstelbare schade aan de oogzenuw kan geven.

Staar
Meerdere ontstekingen en het langdurig gebruik van steroïden-druppels kunnen voor staar zorgen. Als het oog helemaal tot rust is gekomen kan eventueel een staaroperatie worden uitgevoerd.

Vochtophoping in de gele vlek (macula oedeem)
Soms gaan ook de haarvaatjes in de gele vlek (het centrale deel van het oog) lekken. De gezichtsscherpte zal dan verminderd zijn.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Het kan onprettig zijn om met een vergrote pupil auto te rijden.

Instructies voor thuis na de behandeling

Volg de instructies van uw behandelend oogarts.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews


Home // / Aandoeningen / Uveïtis