Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Gezondheidsthema: suikerziekte en het oog

Suikerziekte heeft invloed op een groot deel van het lichaam. Ook op het oog. Oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland weet van de hoed en de rand. Hij beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

1. Wat is het verband tussen suikerziekte en het oog?

Suikerziekte is een stofwisselingsziekte, waarbij het suikergehalte in je bloed verhoogd wordt. Deze suikers hebben een nadelige invloed op de bloedvaten en met name de haarvaten van het netvlies in het oog.

2. Welke gevolgen heeft suikerziekte op het oog?

De verhoogde bloedsuikers zorgen voor afsluiting van de haarvaatjes in het netvlies. Hierdoor komen steeds grotere gebieden van het netvlies zonder zuurstof te zitten. Deze gebieden scheiden een stofje uit. Deze stof is het vasculair endotheel groeifactor: VEGF.

VEGF zorgt ervoor dat de overige haarvaatjes gaan lekken en ook voor de groei van nieuwe bloedvaatjes. De lekkage en nieuwe bloedvaatjes zorgen allebei voor slechter zicht. Bij een toename van deze stoffen in het oog kan er het zogeheten diabetisch macula oedeem ontstaan. De juiste behandeling hiervan bestaat uit het regelmatig toedienen van antistoffen tegen deze endotheliale groeifactoren. Met deze intravitreale injecties die in het begin om de vier weken gegeven worden, proberen wij de lekkage van de kleine haarvaatjes te stoppen en te voorkomen dat nieuwe ‘lekkende’ bloedvaten zich gaan vormen.

Daarnaast kunnen grote schommelingen van de bloedsuikers ook een wisselend wazig zicht veroorzaken door zwelling van de eigen ooglens. Ook kan het de ontwikkeling van staar versnellen.

3. Hoe kan je oogklachten voorkomen als je suikerziekte hebt?

Door gezond te eten, te stoppen met roken, voldoende te bewegen en af te vallen is het mogelijk om de bloedsuikers stabieler te houden en om daarmee verhoogde bloedsuikers te voorkomen.

Hoe stabieler de bloedsuikers, hoe beter de kwaliteit van de bloedvaten. Dat betekent hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van de zogeheten diabetische retinopathie. Laat u goed begeleiden door uw huisarts samen met de diabetes verpleegkundige. Bij twijfel over de conditie van uw oog moet u dit bespreekbaar maken. De huisarts kan u altijd verwijzen naar Oogcentrum Noordholland dat beschikt over de modernste apparatuur om uw ogen te beoordelen en om indien nodig de juiste behandeling in te zetten.


Home // / Nieuws / Gezondheidsthema: suikerziekte en het oog