Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Thema van deze week in NHD Gezond: Staaroperatie

Een staaroperatie is nauwelijks bijzonder meer in de medische wereld. Zeker op latere leeftijd ondergaan veel mensen deze behandeling. Tegenwoordig hoef je niet eens opgenomen te worden, zo goed als de techniek is. Maar wat gebeurt er na een operatie? Rob Wouters, oogarts van Oogcentrum Noordholland, weet alles van de revalidatie. Hij beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

Gaat uw zicht achteruit en denkt uw huisarts of opticien dat u last heeft van staar? Staar is het troebel worden van uw ooglens en kan behandeld worden met een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens. Bij Oogcentrum Noordholland worden 2500 staaroperaties per jaar gedaan. Onze medewerkers hebben dus veel kennis en ervaring op dit gebied.

Aangezien staar een grote groep mensen treft, wordt er veel onderzoek naar gedaan. Waar mensen vijftig jaar geleden nog opgenomen moesten worden voor de operatie, kan het nu in dagbehandeling. Ook de uitkomsten worden steeds beter. Het was een halve eeuw terug heel normaal dat mensen na de staaroperatie afhankelijk waren van een (soms heel dikke) bril. Tegenwoordig is het mogelijk bij de behandeling van staar ook direct de brilsterkte te corrigeren. Iemand die al van jongs af aan een bril of contactlenzen moet gebruiken, heeft deze na de operatie lang niet altijd meer nodig. Ook lastige brilafwijkingen met cilinders zijn tegenwoordig goed te corrigeren. Hiervoor is wel een speciaal type lens nodig; de zogeheten premium ooglens.

Bij het Oogcentrum vinden wij het belangrijk u te informeren over de nieuwste mogelijkheden op dit gebied, zodat we samen met u naar een behandeling op maat kunnen gaan. Daarbij staat veiligheid voorop. Het maakt niet uit welk type lens u kiest, het herstel verloopt hetzelfde en de kans op complicaties is erg klein. Om de veiligheid te waarborgen is er 24 uur per dag en zeven dagen per week een oogarts bereikbaar met wie u contact kunt opnemen.

1. Hoe ziet de revalidatie van een staaroperatie eruit?

Na de operatie krijgt u een kunststof kapje voor het geopereerde oog. De ochtend na de operatie mag u dit kapje zelf verwijderen en op dat moment begint u met het druppelen van het oog. Hierover krijgt u instructies, meestal zal het tot vier weken na de operatie zijn dat u moet druppelen.

Het oog is de eerste weken na de operatie kwetsbaar. U mag dan niet wrijven in het geopereerde oog en druk op het oog moet zoveel mogelijk worden vermeden. Ook bacterierijke omgevingen, zoals een zwembad of sauna, moeten worden vermeden. Twee tot drie weken na de operatie wordt het oog gecontroleerd. Meestal is het oog dan al grotendeels hersteld. Het volledige herstel duurt echter zes weken.

2. Na de geslaagde staaroperatie van mijn ene oog moet nu ook mijn andere oog behandeld worden. Ik zie hier heel erg tegenop, omdat ik tijdens de operatie een hevige paniekaanval kreeg en ik dit niet weer wil meemaken. Wat kan ik hiertegen doen bij de operatie van het andere oog?

Bij het Oogcentrum is veel tijd een aandacht voor voorlichting. Als u weet wat u te wachten staat, is het ook minder spannend. Zo is het bij ons mogelijk om te komen ‘proef liggen’ op de operatiekamer als u erg angstig bent of als u niet zeker weet of u comfortabel in de operatiestoel kunt liggen. Daarnaast kunt u, in overleg met de huisarts, vooraf thuis een kalmerend tabletje nemen. Als laatste optie is er de mogelijkheid om onder narcose te gaan, dan slaapt u tijdens de operatie.

3. Welke gevolgen kan een staaroperatie voor mijn oog hebben?

Als de troebele lens uit uw oog wordt verwijderd en vervangen voor een heldere lens, gaat u weer scherper zien. Daarnaast neemt de helderheid toe, waardoor ook kleuren weer beter kunnen worden waargenomen. Omdat staar vaak geleidelijk ontstaat, heeft de patiënt niet direct door dat het zicht langzaam achteruit gaat. Als de staar dan wordt verwijderd, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort staar, kan het soms zijn alsof er een nieuwe wereld open gaat.


Home // / Nieuws / Thema van deze week in NHD Gezond: Staaroperatie