Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Deze week in NHD Gezond: Herpes in het oog

Herpes wordt vaak geassocieerd met een geslachtsziekte. En de meeste mensen weten dat het virus ook de oorzaak is van een koortslip. Maar herpes kan je ook krijgen in je oog. Barbara Wensing, oogarts bij Oogcentrum Noordholland, is specialist op het gebied van ontstekingen. Zij beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Hoe kom je aan herpes in het oog?

In bijna alle gevallen begint een herpesinfectie in de kinderjaren. Het herpesvirus wordt via spuug of via “koortsblaasjes” verspreid. In Nederland heeft dan ook bijna iedereen het virus in zich al vanaf de kinderjaren. Meestal merk je niet eens dat je voor de eerste keer geïnfecteerd bent. Het virus nestelt zich dan in een zenuwknoop en blijft daar in een slapende vorm voor altijd liggen. Heel veel mensen krijgen nooit symptomen want zo’n slapend virus geeft geen klachten. Door meerdere factoren kan dit virus wakker geschud worden, bijvoorbeeld door UV licht, stress, verlaagde weerstand. Het virus wordt wakker en actief en loopt via de zenuwen naar de huid. Meestal naar de lippen (koortsblaasjes) maar soms naar het oog. Gordelroos in het gelaat kan ook leiden tot oogklachten; dit is ook een herpesvirus.

Welke oplossingen zijn er tegen herpes in het oog en duurt het lang?

Herpes in het oog wordt behandeld met anti-virale middelen. Dit kan met zalf of met pillen. Er bestaan verschillende vormen van het medicijn. Na een paar weken is de infectie meestal onder controle. Het probleem is echter dat het vaak terug kan komen door het slapend virus wat telkens weer wakker wordt. Daarom is de behandeling vaak langdurig. Je komt nooit af van het slapende virus en de medicijnen doden het slapende virus niet.

Hoe bescherm je je tegen herpes in het oog?

Dit is eigenlijk heel moeilijk want het komt veelal van binnenuit. Als je koortsblaasjes hebt op de lippen is het belangrijk erg vaak en goed de handen te wassen om besmetting te voorkomen en met name om geen kleine kinderen en babies te besmetten. Bescherming tegen UV licht bijvoorbeeld met zonnebril wordt ook aangeraden. Er zijn tal van voedingssupplementen die claimen weerstand te verhogen en/of herpesinfecties te voorkomen. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is echter veelal wat magertjes.


Home // / Nieuws / Deze week in NHD Gezond: Herpes in het oog