Wat is bijziendheid / myopie?
Myopie / bijziendheid is een brekingsfout (refractie) van het oog waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabij gelegen voorwerpen. Vandaar ook de naam bijziendheid. Er is sprake van een relatief te lang oog wat ertoe leidt dat de afbeelding wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
Myopie begint meestal op kinderleeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren wordt het geleidelijk meer naarmate het oog groeit en de ooglengte toeneemt.
Op volwassen leeftijd (bij ± 25 jaar) wordt de refractieafwijking meestal stabiel.
Bij myopie kan erfelijkheid een rol spelen. Tevens zijn er omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat de myopie nog sneller toeneemt, zoals veel dichtbijwerk (lezen/tablet). Advies is om niet langer dan 30 minuten achter elkaar nabij werk te doen (dan even 5 min pauze).
Daglicht heeft weer een positieve invloed op de remming van de myopietoename (advies: minimaal 2 uur per dag naar buiten en buitensport).
Tot voor kort waren er geen behandelmethoden om de toename van de myopie te remmen.
Tegenwoordig weten we dat onder andere Atropine oogdruppels een remmend effect hebben op de groei van het oog (in combinatie met de genoemde adviezen).
Er zijn ook niet-medicamenteuze behandelingen: wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat multifocale of bifocale brillen een remmend effect kunnen hebben op de groei van het oog.
Harde, vormvaste contactlenzen hebben een soortgelijk voordeel. Het effect van de niet-medicamenteuze behandeling is minder sterk dan een behandeling met Atropine. Tevens zijn er risico’s bij het dragen van contactlenzen.
Als de myopie bij een kind snel toeneemt, dan is het belangrijk om dit te proberen af te remmen. De reden is dat mensen die hoog myoop zijn (meer dan -6) op latere leeftijd een verhoogde kans hebben op oogproblemen, zoals slijtage van het netvlies, netvliesloslating, glaucoom en staar. Deze risico’s nemen niet af na refractie chirurgie door middel van laser of een implantlens.
Wilt u weten of uw kind in aanmerking komt voor de atropine behandeling? Neemt u dan contact op met de behandelend oogarts of orthoptist.