Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Deze week in NHD Gezond: Knijpende ogen zijn een signaal

Hoe herken je bijziendheid / myopie bij een kind in een vroeg stadium?

Knijpende ogen zijn een signaal

Anneroos Schuit, orthoptiste bij Oogcentrum Noordholland. ,,Bijziendheid bij kinderen kun je soms herkennen aan het knijpen met de ogen als ze naar iets in de verte kijken. Ergens dichtbij gaan staan of voorwerpen erg dichtbij houden. Soms kan het kind het zelf goed aangeven. Voor de ouders is het lastig om te ontdekken, omdat het kind vaak niet beter weet.
Het wazige zien bij bijziendheid los je op met een bril. De bijziendheid zelf kan je niet oplossen. Er zijn wel manieren om verdere snelle achteruitgang te remmen. Bijvoorbeeld door het gebruik van Atropine oogdruppels. Het Oogcentrum is hier recent mee gestart. Tevens zijn sommige leefregels belangrijk. Denk aan maximaal een half uur achtereen met een tablet, lezen of ander dichtbijwerk doen. Ook minimaal twee uur per dag naar buiten gaan is belangrijk. Daglicht heeft een positieve invloed op de remming.”

 

Dat uren achtereen met een tablet spelen niet goed is voor jonge kinderogen, is algemeen bekend. Maar wat zijn de gevolgen precies? Bijziendheid / myopie. Orthoptiste Anneroos Schuit van Oogcentrum Noordholland geeft uitleg over de behandeling hiervan.

 

Wat is bijziendheid / myopie?

Myopie / bijziendheid is een brekingsfout (refractie) van het oog waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabij gelegen voorwerpen. Vandaar ook de naam bijziendheid. Er is sprake van een relatief te lang oog wat ertoe leidt dat de afbeelding wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.

Myopie begint meestal op kinderleeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren wordt het geleidelijk meer naarmate het oog groeit en de ooglengte toeneemt.
Op volwassen leeftijd (bij ± 25 jaar) wordt de refractieafwijking meestal stabiel.

Bij myopie kan erfelijkheid een rol spelen. Tevens zijn er omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat de myopie nog sneller toeneemt, zoals veel dichtbijwerk (lezen/tablet). Advies is om niet langer dan 30 minuten achter elkaar nabij werk te doen (dan even 5 min pauze).

Daglicht heeft weer een positieve invloed op de remming van de myopietoename (advies: minimaal 2 uur per dag naar buiten en buitensport).

Tot voor kort waren er geen behandelmethoden om de toename van de myopie te remmen.

Tegenwoordig weten we dat onder andere Atropine oogdruppels een remmend effect hebben op de groei van het oog (in combinatie met de genoemde adviezen).

Er zijn ook niet-medicamenteuze behandelingen: wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat multifocale of bifocale brillen een remmend effect kunnen hebben op de groei van het oog.

Harde, vormvaste contactlenzen hebben een soortgelijk voordeel. Het effect van de niet-medicamenteuze behandeling is minder sterk dan een behandeling met Atropine. Tevens zijn er risico’s bij het dragen van contactlenzen.

Als de myopie bij een kind snel toeneemt, dan is het belangrijk om dit te proberen af te remmen. De reden is dat mensen die hoog myoop zijn (meer dan -6) op latere leeftijd een verhoogde kans hebben op oogproblemen, zoals slijtage van het netvlies, netvliesloslating, glaucoom en staar. Deze risico’s nemen niet af na refractie chirurgie door middel van laser of een implantlens.

Wilt u weten of uw kind in aanmerking komt voor de atropine behandeling? Neemt u dan contact op met de behandelend oogarts of orthoptist.


Home // / Nieuws / Deze week in NHD Gezond: Knijpende ogen zijn een signaal