Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Deze week in NHD Gezond: Ooglidrandontsteking en BlephEx behandeling

BlephEx is de naam van de behandeling die gebruikt wordt voor de behandeling van een ooglidrandontsteking (Blepharitis) die bij ongeveer 20% tot 40% van alle personen ouder dan 50 jaar voorkomt. Deze aandoening is chronisch en verdient aandacht!
Veel voorkomende klachten bij Blepharitis zijn jeuk aan de ogen, wisselend wazig zicht, rode ogen, leesklachten, een zandkorrelgevoel en tranende ogen terwijl deze toch droog aan voelen.
Veel contactlens dragers stoppen met het dragen van contactlenzen vanwege irritatie aan de ogen die is ontstaan doordat de Blepharitis niet is behandelt.

Na een BlephEx behandeling is de kans op het krijgen van een zogeheten hordeolum, chalazion of zelfs een hoornvliesontsteking kleiner geworden en voelen de ogen plezieriger aan. Omdat u dagelijks nieuwe talg produceert kunnen de klachten terugkomen. Goed preventief onderhoud van de ooglidranden is dan ook aan te bevelen. Laat u door de oogspecialist informeren! Kijk op www.blephex.nl voor meer informatie. Ook is daar een duidelijke animatiefilm te zien die u een goed overzicht geeft van de aandoening en de behandeling ervan met BlephEx.

1. Wat is het verschil tussen de BlephEx behandeling van Blepharitis en hoe het vroeger ging?

Strikt genomen is er geen verschil in de manier waarop de behandeling wordt gedaan met BlephEx en vroeger. Het vroegere advies om zelf te reinigen is nu omgezet in een meer effectieve behandeling. Nog steeds wordt geadviseerd om dagelijks zelf de ooglidranden te reinigen. Vaak wordt onjuist of niet effectief gepoetst. Het is dan plezierig om periodiek de oogleden te laten reinigen, waarna je kunt proberen om de behandeling met het reinigen van de oogleden zelf voort te zetten.
Andere adviezen zijn het gebruik van kunsttranen om de symptomen (de klachten) te verlichten, maar dit is niet de oplossing voor de aandoening. Ook het vaak teruggrijpen op antibiotica is zinloos. Het is een tijdelijk effect dat bereikt wordt, maar de bacteriën die verstopt zitten in de haarfollikels worden niet bereikt en de zurige oude talglaag blijft gewoon op de ooglidrand zitten.
Mijn advies is dan ook altijd om de basis van het probleem te behandelen en dat is ooglidhygiëne.

2. Wat zijn de symptomen van Blepharitis?

Blepharitis of ooglidrandontsteking is een vaak langdurige chronische ontsteking aan de ooglidrand, waarbij de aanwezige haarzakjes en de talgkliertjes op de ooglidrand ontstoken zijn. De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een zandkorrel gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, veel knipperen of wisselend wazig zicht. Afhankelijk van de soort Blepharitis kunt u ook klagen over korstjes en/of schilfers op de oogleden.
Bekijk de animatiefilm op www.blephex.nl voor een goed beeld van de aandoening en de behandeling.

3. Hoe gaat een behandeling met BlephEx?

Bij een behandeling met BlephEx wordt de ooglidrand ontdaan van de daar aanwezige biofilm (oude resten van de geproduceerde talg), overtollige bacteriën en van de soms aanwezige mijten (demodex brevis) die aanwezig zijn tussen de wimperharen.
De behandeling zelf wordt gedaan met een ronddraaiend borsteltje (zie afbeelding) waarop een reinigende vloeistof is aangebracht. Tijdens het poetsen ervaren de meeste mensen een kriebelend gevoel. De behandeling zelf is pijnloos. Na afloop van deze mechanische reiniging, die nog wel het meeste te vergelijken is met het polijsten van de tanden om tandplak te verwijderen, worden de ogen uitgespoeld.
De BlephEx behandeling wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide specialisten die één de aandoening herkennen en twee bedreven zijn in de behandeling ervan. Ook kunnen zij u verder informeren en adviseren over de conditie van uw oogleden.

Kijk op www.blephex.nl voor nadere informatie en behandellocaties in Nederland.


Home // / Nieuws / Deze week in NHD Gezond: Ooglidrandontsteking en BlephEx behandeling