Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Willem Wever vraag en antwoord: Waarom zijn je ogen altijd een beetje nat?

 

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je ogen altijd een beetje nat zijn. Waarom eigenlijk?

Droog oog

Op de buitenkant van de oogbol moet altijd een laagje traanwater liggen. Tranen zijn niet gewoon gemaakt van water maar zijn eigenlijk een mengsel van allerlei belangrijke stofjes. De traanfilm, zo heet het laagje water wat op het oog staat, zorgt ervoor dat het oog niet uitdroogt. Een droog oog voelt namelijk heel vervelend aan, net als een hele droge keel. Bovendien gaat het ooglid dan een beetje schuren over je oogbol en dat gaat ontzettend prikken.

Spoelen

Maar de traanfilm doet nog veel meer. Zo spoelen de tranen prikkende stofjes weg die in de lucht zweven, zoals zandkorrels en pollen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een ui snijdt: dan gaan je ogen ook tranen, om de vervelende stofjes die uit de ui komen weg te spoelen!

Beschermen

Wat heel bijzonder is, is dat de traanfilm ook vol afweerstoffen zit. Afweerstoffen zijn hele kleine deeltjes die ervoor zorgen dat piepkleine bacteriën niet zomaar in ons oog kunnen komen. Als we geen traanfilm zouden hebben, voelt ons oog dus heel droog aan. Ook kan het oog dan heel snel ziek worden van bacteriën.

Goed zien

De traanfilm is natuurlijk ook belangrijk om goed te kunnen zien. Laten we het vergelijken met in de zee kijken. Als het zeewater helder is zonder golfjes en zonder vervuiling, dan zie je wat er in de zee zit. Je kunt dan de visjes en de bodem goed zien. Maar als de zee golft en vol met vieze olieplekken zit, dan zie je de bodem en de visjes helemaal niet. Dat is net zo met de traanfilm op je oog: als het niet mooi helder is, of als er te droge plekjes op zitten, dan ga je wazig zien.

Tranen

Tranen komen uit de traanklieren, dit is een soort tranenfabriek die verstopt zit in je bovenooglid. De tranen lopen de hele dag door over je oog heen en spoelen weg via hele kleine kanaaltjes. Als je goed kijkt, zie je de opening van zo’n kanaaltje in je onderooglid aan de kant van je neus. Als je huilt komen er zoveel tranen dat de kanaaltjes vol lopen en de tranen over je wangen lopen.

www.willemwever.nl/vraag_antwoord/waarom-zijn-je-ogen-altijd-een-beetje-nat

Met dank aan onze bron van informatie: dr. B. Wensing, oogarts bij Oogcentrum Noordholland.

 


Home // / Nieuws / Willem Wever vraag en antwoord: Waarom zijn je ogen altijd een beetje nat?