Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Aandoeningen

Zoekresultaat

Chalazion

Wat is een Chalazion?

Een chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid. In het boven en onderooglid zitten enkele tientallen talgkliertjes, die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Er ontstaat dan een zwellling en een ontsteking van de talgklier. Dit kan leiden tot lokale pijn en roodheid. Het is een steriele ontsteking, die soms in tweede instantie geïnfecteerd kan raken (een secundaire bacteriele onsteking).

Oorzaken

Meestal is de oorzaak onbekend. Een chalazion komt vaker voor bij patiënten met rosacea (een huidaandoening) en een chronische ontsteking van de ooglidranden (zie ook onze folder over blepharitis). Het kan ook een complicatie zijn van een acute infectie van een kliertje van Meibom (hordeolum).

Symptomen

Er ontstaat een (meestal) gevoelige zwelling net boven of onder de rand van het ooglid. Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken en een ‘zandkorrel’-gevoel geven. Soms is het knobbeltje zo groot dat het bovenooglid naar beneden zakt. Ook is het mogelijk dat het chalazion op het oog drukt en het hoornvlies iets vervormd, waardoor het zicht met dat oog iets waziger is.
Een chalazion kan éénmalig voorkomen, het kan echter ook op een andere plaats in het ooglid opnieuw ontstaan.

Mogelijke behandelingen

Conventionele behandeling
Een chalazion kan spontaan verdwijnen.
Een beginnend chalazion kan behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee maal daags gedurende 15 minuten een in warm water gedrenkte schone washand op het gezwollen ooglid. Masseer het ooglid tegelijkertijd voorzichtig. Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel ontstekingsremmende oogdruppels behandeld worden.

Het chirurgisch verwijderen van een chalazion
Indien het chalazion langere tijd bestaat kan het onder plaatselijke verdoving door een sneetje in het ooglid verwijderd worden.
De ingreep vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 15 minuten. U krijgt druppels om het oogoppervlak te verdoven. Vervolgens wordt het ooglid gedesinfecteerd. De tweede verdoving vindt plaats door een injectie onder de huid te geven nabij het chalazion, deze injectie kan gevoelig zijn. Het ooglid wordt met een klemmetje naar buiten gedraaid of omgeklapt (een chalazionklem). De zwelling wordt ingesneden aan de binnenzijde van het ooglid zodat het litteken uitwendig niet zichtbaar is. De inhoud van de zwelling wordt met een klein lepeltje (curet) verwijderd. Ook wordt de kapsel van de wand verwijderd om te voorkomen dat de zwelling op dezelfde plaats weer terugkomt. Soms kan een chalazion van het bovenooglid beter van de huidzijde worden benaderd. Na de ingreep wordt het oog afgeplakt met een zalfverband.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Alle behandelingen hebben als doel het chalazion te laten verdwijnen en daarmee de symptomen zoals een gezwollen/pijnlijk ooglid, het ‘zandkorrel’-gevoel en het eventueel slechtere zicht te verminderen.

Mogelijke complicaties

Bij het gebruik van de warme kompressen en het masseren kan het zijn dat de huid wat schraal of droog wordt.
Na het indruppelen van oogdruppels en/of zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn.
Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.<

Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.

Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

Instructies voorafgaand aan de behandeling

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt op de dag van de behandeling.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Wanneer het chalazion chirurgisch wordt verwijderd, is het verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden. Na de behandeling is het behandelde oog erg wazig en kunt u moeite hebben met het zien van diepte.
Mocht u met de auto komen dan is het noodzakelijk iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden. Direct na de behandeling mag u namelijk niet zelf auto rijden.

Instructies voor thuis na de behandeling

Twee uur na de ingreep mag het zalfverband af worden gedaan en zijn er geen verdere restricties.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews


Home // / Aandoeningen / Chalazion