Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Aandoeningen

Zoekresultaat

Herpes simplex infectie van het oog

Wat is herpes simplex infectie van het oog?

Herpes simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de gevoelszenuwen naar de huid of slijmvliezen. Er zijn vele soorten herpes simplex virussen (HSV) maar de meest voorkomende zijn type I en II.

Type I  komt het meest voor en is verantwoordelijk voor de herpes simplex oogontsteking en de bekende koortslip.

Type II is een seksueel overdraagbare aandoening en veroorzaakt zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

Oorzaken

Een groot deel van de bevolking is drager van het HSV type I (ongeveer 75%).  Het HSV “nestelt” zich in de gevoelszenuw van het aangezicht, meestal aan één kant van het gezicht.

In sommige omstandigheden kan het virus actief worden en een koortslip of oogontsteking veroorzaken. Provocerende factoren zijn onder andere verminderde weerstand, UV-licht, stress of menstruatie.

Symptomen bij Herpes simplex infectie van het oog

De ziekte ontstaat over het algemeen aan het oppervlak van het hoornvlies, soms in de diepere lagen van het hoornvlies. Het hoornvlies is het doorzichtige, voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Omdat het HSV zich meestal in de gevoelszenuw van het aangezicht aan één kant van het gezicht bevindt, ontstaat de ontsteking daardoor ook aan één oog. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht. Daarbij kan de gezichtsscherpte ook verminderd zijn.

Mogelijke behandelingen

Allereerst wordt er een speciale oranje kleurstof in het oog gedaan. Met blauw licht wordt het oog bekeken: een eventuele herpesinfectie kleurt daardoor groen op. Kenmerkend voor een herpesinfectie is het takvormige uiterlijk (zie foto).

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale medicatie gebruikt in de vorm van druppels en/of oogzalf. Indien er troebelingen op het hoornvlies optreden als reactie op de ontsteking, kunnen corticosteroïddruppels (ontstekingsremmers) worden gebruikt om deze reactie van het lichaam af te remmen en het hoornvlies weer helder te krijgen. Bij ernstige ontstekingen of regelmatige terugkeer van de ontsteking kan de oogarts besluiten om tabletten met een antivirale werking voor te schrijven. Bij gebruik van deze tabletten wordt de infectie van binnenuit benaderd en neemt de kans op herhaling af.

De kans op een herhaling van een oogontsteking ten gevolge van het HSV is 10 % binnen het 1e jaar en 20-25% binnen 2e  jaar.

Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen hierdoor aanzienlijk is verminderd, kan een hoornvliestransplantatie worden overwogen.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Of uw klachten volledig verdwijnen hangt af van de ernst en de diepte van de ontsteking. Indien er littekenvorming op het hoornvlies is ontstaan, zal het gezichtsvermogen waarschijnlijk niet volledig herstellen.

Mogelijke complicaties

Na het inbrengen van oogdruppels en/of de zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn (zie bijsluiter in de verpakking).

Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.

Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.

Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Voor het aanbrengen van de druppels of zalf, dient u de handen te wassen en goed te drogen.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Indien de gezichtsscherpte voldoende is, kunt u zelf autorijden.

Het zien van diepte kan verminderd zijn.

Instructies voor thuis na de behandeling

Een ontsteking van uw oog ten gevolge van het herpes simplex virus is erg besmettelijk. Het is daarom aan te bevelen de handen goed te wassen na contact met het oog en handdoeken of zakdoeken éénmalig te gebruiken.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews


Home // / Aandoeningen / Herpes simplex infectie van het oog