Nastaar

Wat is het?

De eigen lens bevindt zich in een flinterdun zakje, het lenskapsel. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens uit het kapsel verwijderd en wordt er een kunstlens teruggeplaatst. Na een staaroperatie kan het achterste deel van het lenskapsel troebel worden waardoor de gezichtsscherpte weer geleidelijk aan verminderd. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar.

Oorzaken

Groei van fijne lensvezels die zijn achtergebleven bij de staaroperatie.

Symptomen

  • Minder zien, waziger beeld (alsof er door matglas wordt gekeken)
  • Last van verblinding of schittering (bijvoorbeeld door autolampen)
  • Dubbelzien met één oog

Mogelijke behandelingen

Zodra de nastaar als storend wordt ervaren, kan deze behandeld worden door middel van lasertherapie.

Laserbehandeling
Deze ingreep vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 10 minuten. U krijgt vooraf druppels die de pupil groot maken en druppels die uw oog verdoven. Als deze goed zijn ingewerkt loopt u met de arts mee de laserkamer in. Voordat de laserbehandeling wordt gedaan, plaatst de arts een lens op uw oog. Dit kan een oncomfortabel en drukkend gevoel geven. Hierna volgt de laserbehandeling. De laserbehandeling zelf is pijnloos, u hoort alleen een tikkend geluid. De laserstralen worden gericht op het troebele, achterste lenszakje/kapsel en er wordt een opening gemaakt.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Een behandeling aan nastaar kan uw gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen indien uw oog verder gezond is.

Mogelijke complicaties

Bij iedere ingreep is er kans op een complicatie. Bij deze behandeling zijn de risico’s uitermate klein.

Beschadiging/dislocatie van de kunstlens
Dit kan gebeuren doordat de laserspot de lens geraakt heeft.

Uveitis
Afhankelijk van de hoeveelheid lenskapsel die wordt verwijderd, bestaat er een geringe kans op een ontstekingsreactie. Dit kan behandeld worden met ontstekingsremmende oogdruppels. Wanneer er sprake is van een zeer rood, pijnlijk oog of plotseling verminderd zicht, neem dan direct contact met ons op!

Glasvocht troebelingen
Deze kunnen ontstaan doordat restanten van het achterste lenskapsel in de glasvochtruimte terechtkomen. De troebelingen kunnen soms worden waargenomen als bewegende deeltjes (vlokjes, stipjes of sliertjes). Doordat het beeld ook helderder wordt, kunnen de troebelingen eerder opvallen. Vaak zakken de troebelingen naar beneden waardoor men er geen hinder meer van ondervindt.

Macula oedeem
Na een nastaar-behandeling kan er een vochtophoping ontstaan in het netvlies. Deze vochtophoping zorgt ervoor dat het zicht na de behandeling niet helder wordt. Hiervoor bestaan speciale oogdruppels.

Netvliesloslating
Er bestaat een minimaal verhoogd risico op een netvliesloslating.
Wanneer er plotseling flitsen en/of zeer veel troebelingen worden waargenomen die er direct na de behandeling niet waren, of u mist een stuk uit het gezichtsveld, neem dan direct contact met ons op!

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Wanneer u een nastaar-behandeling ondergaat is het verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden en eventueel voor u auto te rijden. Na de behandeling zal het oog niet worden afgedekt maar zal het zicht in het behandelde oog wazig zijn.

Instructies voor thuis na de behandeling

Geen.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.

 


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800