Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Aandoeningen

Zoekresultaat

Conjunctivitis

Wat is Conjunctivitis?

Conjunctivitis is een medische term voor een bindvliesontsteking van het oog. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit wordt bedekt met een dun laagje slijmvlies (de conjunctiva) dat veel bloedvaatjes bevat. Bij irritatie zetten deze vaatjes uit waardoor het oog rood wordt.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak is een bacterie of virus. Een bacteriële en virale conjunctivitis zijn besmettelijk. Het is daarom aan te bevelen de handen goed te wassen na contact met het oog en geen handdoeken of zakdoeken over en weer te gebruiken.
Een allergische conjunctivitis kan verschillende oorzaken hebben, zoals hooikoorts of graspollen, maar ook oogdruppels of contactlenzen of binnenhuisallergenen kunnen bindvliesontsteking veroorzaken. De klachten kunnen intermitterend optreden of vrijwel continu aanwezig zijn en kunnen sterk variëren in intensiteit. Doorgaans treden de verschijnselen dubbelzijdig op, maar niet altijd symmetrisch.

Ook het ‘droge ogen’ syndroom (zie de folder ‘Droge ogen’) of een ooglidrandontsteking (zie de folder ‘Blepharitis’) kunnen voor rode ogen zorgen. Doordat bij deze aandoeningen de samenstelling van de traanfilm niet voldoende is, kunt u sneller een ontsteking van het slijmvlies oplopen.

Symptomen

Bacteriële conjunctivitis
Er zijn meerdere soorten bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. Hierbij benoemen we de meest voorkomende ontstekingen:

  • Acute bacteriële conjunctivitis: deze komt het meest voor. Het begint meestal met acute roodheid, branderige ogen, geelgroene afscheiding en in de morgen dichtgeplakte oogleden.
    Vaak zijn beide ogen aangedaan.
  • Chlamydia conjunctivitis: dit is een infectie van het oog en de geslachtsorganen bij volwassenen. De bacterie verspreidt zich van de geslachtsorganen naar het oog, hoewel een verspreiding van oog naar oog soms ook mogelijk is (10%). De klachten kunnen bestaan uit een- of tweezijdige roodheid, een waterige, slijm- of pusachtige afscheiding, zwelling in het slijmvlies, opgezette lymfeklieren en soms een hoornvliesontsteking.
  • Ophthalmia neonatorum: deze neonatale conjunctivitis ontwikkelt zich binnen twee weken na de geboorte door verspreiding van de bacterie van moeder naar kind tijdens de bevalling. De oogafwijking gaat gepaard met tweezijdige ooglidzwelling, een pusachtige (soms bloederige) afscheiding en zwelling van het slijmvlies.

Virale conjunctivitis
Virussen zijn in het algemeen de oorzaak van het bekende ‘rode oog’. Deze vorm gaat meestal gepaard met keelpijn en een loopneus, zoals bij verkoudheid of een griep. Vaak houden deze verschijnselen één tot twee weken aan. De meeste virale ontstekingen van de conjunctiva veroorzaken een slijmachtige, waterige afscheiding en kunnen een verminderde gezichtsscherpte geven.

Allergische conjunctivitis
Deze geeft meestal een waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid.

’Droge ogen’ syndroom
Het ‘droge ogen’ syndroom geeft pijnlijke, rode slijmvliezen, soms met wat lichtschuwheid en heftige tranenvloed als gevolg van irritatie (zie de folder ‘Droge ogen’).

Blepharitis
Een ooglidrandontsteking geeft naast rode en tranende ogen soms ook het gevoel dat de oogleden aan elkaar geplakt zitten (zie de folder ‘Blepharitits’).

Mogelijke behandelingen

Een bacteriële conjunctivitis geneest in 60% van de gevallen, zonder behandeling, binnen vijf dagen. Vaak wordt een antibioticum in de vorm van druppels en soms een zalf voorgeschreven om het herstel te bespoedigen en de klachten te verminderen. Volg hierbij de instructies van uw arts.

Als er vermoeden van chlamydia is als oorzaak van de conjunctivitis, zal er een kweek worden genomen van de afscheiding uit het oog. Hiervoor wordt dan voorzichtig met een wattenstaafje langs het bindvlies gestreken. Bij een conjunctivitis als gevolg van chlamydia wordt u vervolgens doorverwezen naar een huisarts of dermatoloog voor verdere behandeling.

Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen effect. Soms is het nodig om met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen. Volg hierbij de instructies van uw arts.
Een allergische conjunctivitis kan worden behandeld met druppels die specifiek tegen een allergie in het oog werkzaam zijn. Indien de allergie door contactlenzen wordt veroorzaakt,
zal het advies zijn om de contactlenzen enkele weken uit te laten en een bril te dragen. Volg hierbij de instructies van uw arts. Soms kan het nodig zijn om langdurig met kunsttranen te druppelen totdat de slijmvliezen weer optimaal functioneren.
Indien er sprake is van het ‘droge ogen’ syndroom kan ook worden gekozen voor behandeling met ‘kunsttranen’. Er zijn vele soorten druppels, gels en zalven in de handel die de verschijnselen van droge ogen helpen verzachten.
Bij blepharitis is het raadzaam de oogleden goed schoon te maken. (zie folder blepharitis) Daarbij kan er voor worden gekozen om u oogdruppels, -gel of -zalf voor te schrijven.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Of uw klachten volledig verdwijnen hangt af van de oorzaak van de conjunctivitis. Een goede hygiëne is belangrijk voor vermindering van de klachten.

Mogelijke complicaties

Na het indruppelen van oogdruppels en/of zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn.
Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.
Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.
Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Geen.

Instructies voor thuis na de behandeling

Een bacteriële en virale conjunctivitis zijn besmettelijk. Het is daarom aan te bevelen de handen goed te wassen na contact met het oog en geen handdoeken of zakdoeken over en weer te gebruiken.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews


Home // / Aandoeningen / Conjunctivitis