Rijbewijskeuring

Vanaf 75 jaar en ouder bent u verplicht een rijbewijskeuring te ondergaan voor het vernieuwen van uw rijbewijs. De medische keuring voor het vernieuwen van uw rijbewijs kan voor u verzorgd worden door een oogarts van Oogcentrum Noordholland.

Wat moet u meenemen voor de rijbewijskeuring bij de oogarts

  • CBR formulieren waarop wij de gegevens van de keuring kunnen invullen.
  • Legitimatiebewijs

Wordt de rijbewijskeuring vergoed door uw zorgverzekeraar?

Nee, de rijbewijskeuring wordt op grond van artikel 101 van het Reglement Rijbewijzen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient de kosten voor de rijbewijskeuring (95,- euro inclusief BTW) zelf te betalen. Bij Oogcentrum Noordholland kunt u het bedrag via het pinautomaat voldoen, u hoeft geen contant geld mee te nemen. U krijgt de factuur met uw betalingsbewijs direct mee.

Moet u een rijbewijskeuring ondergaan hebben en moet het rijbewijs vernieuwd zijn op de dag dat u 75 jaar wordt?

Een rijbewijskeuring hoeft niet ondergaan te zijn en uw rijbewijs hoeft niet vernieuwd te zijn op de dag dat u 75 jaar wordt, maar u moet wel een rijbewijskeuring ondergaan en een rijbewijsvernieuwing aanvragen voordat uw rijbewijs gaat verlopen als u de 75 jaar gepasseerd bent. Uw rijbewijs zal verlopen wanneer de datum op uw rijbewijs onder de kopjes ‘vernieuwen voor’ en ‘geldig tot’ is verstreken. Het rijbewijs betekent voor u mobiliteit en zelfstandigheid.Wij raden u aan tijdig uw rijbewijs te vernieuwen.

Rijbewijs halen en/of houden met een handicap of beperking?

Mensen met een handicap of beperking willen indien mogelijk ook graag (blijven) autorijden. Voor deze mensen is zelfstandigheid en mobiliteit net zo belangrijk als voor ieder ander. Heeft u een handicap en/of beperking, dan zal uw rijbewijskeuring in deze situatie complexer in elkaar zitten en niet gebonden zijn aan uw leeftijd, maar aan de mate van de  beperkingen die u bij het autorijden zal gaan ondervinden.

Het CBR en de gemeente verlangen van u in deze situatie een door de medisch specialist getekende Eigen Verklaring en een door de medisch specialist getekende Verklaring van Geschiktheid. Het is heel goed mogelijk dat u in verband met uw handicap en/of beperking (misschien) verscheidene medisch specialisten moet consulteren om de benodigde handtekeningen op de verklaringen te kunnen krijgen.

Op de website www.cbr.nl  kunt u meer informatie lezen over autorijden met een handicap en/of beperking.


Het Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van het Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-17.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800