Aandoening/behandeling van A t/m Z

Aandoening/behandeling van A t/m Z

“Mijn Oogcentrum” is uw persoonlijke en beveiligde patiëntenportaal binnen de website van Oogcentrum Noordholland. In deze digitale omgeving heeft u altijd inzage in uw afspraken, uw onderzoeksuitslagen, brieven en de voor u relevante folders.   

Alfabetisch overzicht

Vanaf 75 jaar en ouder bent u verplicht om elke 5 jaar een rijbewijskeuring te ondergaan voor het vernieuwen van uw rijbewijs. Om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer is het van belang dat u lichamelijk en mentaal gezond bent. Het CBR beoordeelt daarom aan de hand van een gezondheidsverklaring, welke u zelf invult, of u medisch gezien voldoende geschikt bent om een voertuig te besturen. In eerste instantie is dat een algemene keuring door een ARBO- of bedrijfsarts, maar een verwijzing naar een medisch specialist, zoals een oogarts, kan ook tot de mogelijkheden behoren. Het CBR zal daarvoor dan een verwijzing afgeven. Om de medische keuring voor het vernieuwen van uw rijbewijs zorgvuldig en snel te kunnen verzorgen werken wij vanaf 1 april 2022 samen met oogkeuring.nl. Via www.oogkeuring.nl kunt u zich aanmelden voor uw rijbewijskeuring.

 

Krijgt u ook inzage in het rapport voordat het door de oogarts ingediend wordt bij het CBR?

Dat krijgt u zeker. Zodra de oogarts de keuring heeft afgerond, ontvangt u een email om het bestand te kunnen downloaden.

 

Wat moet u meenemen voor uw rijbewijskeuring?

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Alle relevante correspondentie van het CBR
  • CBR formulieren waarop wij de gegevens van de keuring kunnen invullen.

 

Wordt de rijbewijskeuring vergoed door uw zorgverzekeraar?

Nee, de rijbewijskeuring wordt op grond van artikel 101 van het Reglement Rijbewijzen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. U dient de kosten voor de rijbewijskeuring (114,- euro inclusief BTW) zelf te betalen. U hoeft geen contant geld mee te nemen naar de keuring, u kunt via een mobiele pinautomaat betalen. U krijgt de factuur en uw betalingsbewijs direct mee.

 

Moet u een rijbewijskeuring ondergaan hebben en moet het rijbewijs vernieuwd zijn op de dag dat u 75 jaar wordt?

Een rijbewijskeuring hoeft niet ondergaan te zijn en uw rijbewijs hoeft niet vernieuwd te zijn op de dag dat u 75 jaar wordt, maar u moet wel een rijbewijskeuring ondergaan en een rijbewijsvernieuwing aanvragen voordat uw rijbewijs gaat verlopen als u de 75 jaar gepasseerd bent. Uw rijbewijs zal verlopen wanneer de datum onder het kopje ‘geldig tot’ op uw rijbewijs is verstreken. Het rijbewijs betekent voor u mobiliteit en zelfstandigheid. Wij raden u aan tijdig uw rijbewijs te vernieuwen.

 

Rijbewijs halen en/of houden met een handicap of beperking?

Mensen met een handicap of beperking willen indien mogelijk ook graag (blijven) autorijden. Voor deze mensen is zelfstandigheid en mobiliteit net zo belangrijk als voor ieder ander. Heeft u een handicap en/of beperking, dan zal uw rijbewijskeuring in deze situatie complexer in elkaar zitten. Deze zal dan niet gebonden zijn aan uw leeftijd, maar aan de mate van de beperkingen die u bij het autorijden zal gaan ondervinden.

Het CBR en de gemeente verlangen van u in deze situatie een door de medisch specialist getekende Eigen Verklaring en een door de medisch specialist getekende Verklaring van Geschiktheid. Het is heel goed mogelijk dat u in verband met uw handicap en/of beperking (misschien) verscheidene medisch specialisten moet consulteren om de benodigde handtekeningen op de verklaringen te kunnen krijgen.

Op de website www.cbr.nl kunt u meer informatie lezen over autorijden met een handicap en/of beperking.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800