Aandoening/behandeling van A t/m Z

Aandoening/behandeling van A t/m Z

“Mijn Oogcentrum” is uw persoonlijke en beveiligde patiëntenportaal binnen de website van Oogcentrum Noordholland. In deze digitale omgeving heeft u altijd inzage in uw afspraken, uw onderzoeksuitslagen, brieven en de voor u relevante folders.   

Alfabetisch overzicht

Narcose voor kinderen onder 18 jaar. Folder voor de ouders van minderjarige kinderen die een behandeling ondergaan onder narcose in Oogcentrum Noordholland.

Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) of voogd (wettelijke vertegenwoordigers)

Inleiding

Uw kind krijgt binnenkort een operatie onder narcose in Oogcentrum Noordholland. Deze folder is bedoeld om u te informeren wat er gaat gebeuren. Voor uw kind hebben wij een eigen folder gemaakt, deze vindt u onder deze folder.

Goede voorbereidingen zijn belangrijk. Als uw kind weet wat er gaat gebeuren, zal het de operatie beter kunnen verwerken. Goede voorbereiding begint met eerlijke voorlichting aan uw kind. Misschien vertelt u uw kind liever niet dat het bijvoorbeeld pijn kan voelen na een operatie. Maar de ervaring leert dat kinderen een ingreep beter verwerken als ze vooraf eerlijk zijn voorgelicht. Het is daarom belangrijk dat u uw kind uitlegt wat er gaat gebeuren.

Wij adviseren om de folder eerst zelf te lezen voordat uw kind deze kan lezen, zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. Als er vragen zijn na het lezen van de folder kunt u ons die altijd stellen. Bel of mail ons gerust!

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per mail info@oogcentrumnoordholland.nl  of telefonisch 088-9191800 op kantoordagen van 08.00-17.00 uur.

Toestemming voor operatie

Op grond van de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) moet de patiënt toestemming geven voor de operatie (onder narcose). Toestemming voor een behandeling bij minderjarige patiënten is in de WGBO als volgt geregeld:

 • minderjarige patiënt tot 12 jaar
  Aan u en uw kind wordt verteld wat er aan de hand is en wat er aan kan worden gedaan. Ouders* geven toestemming voor de behandeling. Uw kind wordt zo veel mogelijk betrokken bij de beslissing.
 • minderjarige patiënt van 12 tot 16 jaar
  Aan u en uw kind wordt verteld wat er aan de hand is en wat er aan kan worden gedaan. Zowel kind als ouders* geven toestemming voor de behandeling.
 • minderjarige patiënt van 16 en 17 jaar
  Vanaf 16 jaar heeft alleen uw kind recht op informatie en beslist uw kind of hij/zij de behandeling wilt. Natuurlijk mag uw kind u altijd betrekken en om uw mening vragen als hij/zij dat wilt. Voor de toestemming van de behandeling en het geven van de narcose wordt aan de ouder(s)* en de minderjarige patiënt vanaf 12 jaar gevraagd een informed consent te tekenen, dit formulier wordt in het dossier vastgelegd.

Preoperatief onderzoek

Voordat de operatie plaatsvindt, gaat u samen met uw kind naar het spreekuur van de anesthesist. Dit is de dokter die uw kind in slaap brengt voor de operatie.
Tijdens dit bezoek wordt u kind onderzocht, uitleg gegeven over de narcose en kunt u vragen stellen. Tussen het tijdstip dat uw kind gezien is door de anesthesist en de operatie kan het zijn dat er iets veranderd is in de gezondheidstoestand van uw kind. Het is belangrijk dat u contact opneemt met het Oogcentrum indien:

 • Uw kind (andere) medicijnen gebruikt.
 • Uw kind wordt behandeld door een andere medisch specialist.
 • Uw kind heeft koorts van 38°C of hoger of een ernstige verkoudheid op de operatiedag.
 • Kortgeleden een vaccinatie heeft gehad.
 • Een kinderziekte heeft gehad of in contact is geweest met iemand die lijdt aan een kinderziekte.
 • Als uw dochter zwanger is of denkt te zijn.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt zal de anesthesist aangeven wat wel of niet ingenomen mag worden voor de operatie.
Als uw dochter de anticonceptiepil gebruikt, kan zij deze gewoon blijven in nemen. Echter is zij na de operatie de rest van de cyclus niet meer volledig beschermd tegen een zwangerschap.

Nuchter

Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. Afhankelijk van de leeftijd en het tijdstip dat uw kind wordt geopereerd krijgt u instructies mee vanaf wanneer uw kind nuchter moet zijn. Het is belangrijk dat uw kind zich hier goed aan houdt en niet stiekem iets eet of drinkt, omdat anders uw kind zich kan verslikken. Als er maaginhoud in de luchtwegen komt kan dit grote gevolgen hebben. Tijdens het gesprek met de anesthesist krijgen u en uw kind informatie hierover.

Roken

Het is belangrijk dat uw kind niet rookt voor de operatie, het liefst minimaal 4 weken voor de operatie. Als dit niet lukt adviseren wij 24 uur voor de operatie niet te roken. Dit is belangrijk voor een goede wondgenezing.

Alcohol en drugs

Voor de veiligheid van uw kind is het belangrijk dat uw kind geen drugs en alcohol gebruikt op de dag vóór en de dag van de operatie. Het gebruik van alcohol vergroot de kans op het krijgen van infecties.

Contactlenzen en bril

Als uw kind contactlenzen draagt, mogen deze niet in tijdens de operatie. De bril mag gewoon op tot vlak voor de operatie.

Sieraden, piercing, make-up, nagellak en kleding

Tijdens de operatie mogen geen sieraden of ringen om, het is beter om deze thuis te laten. Dit geldt ook voor de ouder (wettelijke vertegenwoordiger) die het kind begeleid.
Een piercing moet eruit als deze in het gezicht (mond, neus en oren) zit of als deze ontstoken is.
Ook is het dragen van make-up en nagellak aan de vingers niet toegestaan. Gel- of kunstnagels mogen in principe blijven zitten. Alleen als de gel- of kunstnagel blauw van kleur is, moet deze van 1 vinger worden verwijderd.
Om te voorkomen dat de pleisters of stickers loslaten is het gebruik van gezichtscrème of bodylotion niet gewenst.
Daarnaast vragen wij om de ochtend van de operatie uw kind laten te douchen (inclusief haren wassen) en daarna loszittende en makkelijke kleding te trekken. De kleding blijft tijdens de operatie gewoon aan. Omdat er wel een aantal plakkers op de borstkas geplakt gaan worden, is een shirt met knopen of een rits aan de voorzijde aan te bevelen.

De operatie dag
U meldt zich bij de balie op de 2e verdieping. Op deze verdieping is ook de wachtruimte voor de operatieafdeling. Wanneer u en uw kind binnengeroepen worden krijgen jullie een muts en slofjes aan.
Een medewerker van de operatieafdeling bereidt uw kind voor op de operatie. Op de plek waar het infuus komt plakken we een speciale pleister met verdovende crème. Door het infuus wordt het slaapmiddel gegeven voor de narcose. U wacht vervolgens samen met uw kind tot u aan de beurt bent.

Op de operatiekamer worden een paar meetapparaten bevestigd op de vinger en de borstkas, om de gezondheid tijdens de operatie te kunnen controleren.
Eén van de ouders mag bij het kind blijven totdat uw kind onder narcose is. Is uw kind 16 jaar of ouder, dan geldt de regel dat de ouder alleen meegaat als uw kind dat wilt.

Nadat uw kind onder narcose gebracht is, kunt u op de afdeling wachten tot de operatie klaar is. Zodra uw kind ontwaakt uit de narcose, wordt u gebeld en mag u weer bij uw kind zijn.

Na de operatie

Wanneer uw kind weer wakker wordt kan het geopereerde oog er rood uitzien. Na de operatie geven we wat zalf in het oog ter voorkoming van infecties. Door deze zalf kan het zicht wat wazig zijn, dit is normaal.
Als uw kind weer goed wakker is, mag hij/zij wat drinken en daarna naar huis.
Na een operatie onder narcose komt misselijkheid en braken soms voor. De anesthesist houdt hier rekening mee tijdens de narcose, maar het is niet altijd te voorkomen.

Pijnstilling

Het is aan te raden thuis pijnstillers, zoals paracetamol tabletten of zetpillen, op voorraad te hebben. Uiteraard in de juiste dosering, geschikt voor uw kind.

Vragen en/of klachten

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, physician assistent, optometrist of orthoptist.

Op onze website vindt u meer informatie over de behandelingen die wij uitvoeren, maar ook informatie over onze medewerkers en ons privacyreglement. Voor vragen en/of klachten kunt u altijd telefonisch, per e-mail of via het contactformulier op onze website contact met ons opnemen. Onze medewerkers staan voor u klaar en geven deskundig antwoord op al uw vragen.

Een onafhankelijke klachtenfunctionaris bemiddelt bij onvrede of klachten.

Mocht u niet tevreden zijn met de manier waarop wij uw klacht hebben behandeld, dan heeft u de mogelijkheid om uw klacht in tweede instantie aan een onafhankelijke geschillencommissie voor te leggen. Het Oogcentrum is aangesloten bij de geschillencommissie van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Meer informatie over deze geschillencommissie kunt u vinden op: zkn.nl/consumenten/over-zkn/geschillencommissie.

Veiligheid

Een veilig verblijf voor iedereen in het Oogcentrum is voor ons een topprioriteit. Om uw veiligheid te waarborgen vragen wij u de instructies van de medewerkers van het Oogcentrum nauwgezet op te volgen. Onze medewerkers kennen de risico’s.

Heeft u zich tijdens uw verblijf in het Oogcentrum op enig moment onveilig gevoeld of bent u een situatie tegengekomen die voor u of anderen in het Oogcentrum gevaarlijk kan zijn? U helpt ons door dat aan ons te melden. U kunt dat ter plekke melden aan iedere medewerker van het Oogcentrum of achteraf telefonisch, per brief of per e-mail. Wij bespreken alle meldingen en nemen de mogelijke maatregelen om gevaarlijke situaties op te lossen.

Oogcentrum Noordholland beschikt over de “Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld”. Dit betekent dat een medewerker van Oogcentrum Noordholland bij het signaleren van dergelijke signalen volgens een vastgesteld stappenplan te werk gaat en mogelijk hulp biedt aan het slachtoffer of een melding doet bij “Veilig Thuis”.

 

 

DE OPERATIEDAG  – informatie voor de minderjarige

De orthoptist en/of de oogarts heeft jou onderzocht en samen met jou besloten om een

operatie aan het oog te gaan doen.

Voordat er geopereerd gaat worden, wil de slaapdokter ook wel anesthesist genaamd,

jou ook nog een keer controleren voor de operatie.

Tijdens de operatie zorgt de slaapdokter ervoor dat jij slaapt en niks van de operatie meekrijgt.

Lees de hele folder goed door en bespreek dit met je ouder(s), dan ben je goed voorbereid op de operatie die komen gaat.

Eten en drinken

Het is belangrijk om voor de operatie niets meer te eten en te drinken. Anders kan de operatie niet doorgaan.

De slaapdokter vertelt jou hoeveel tijd van te voren je niet meer mag eten en drinken.

Lichamelijke verzorging

Neem de ochtend van de operatiedag maar een lekkere douche en graag ook je haren wassen. Het is beter om geen crème op je gezicht te doen.

Trek gemakkelijke loszittende kleding aan.

Je nagels moeten schoon zijn, dat wil zeggen dat ook je nagellak eraf gehaald moet worden. Gel of acryl nagels mogen wel blijven zitten, alleen bij de kleur blauw moet deze van 1 vinger verwijderd worden.

De dag van de operatie

Op de dag van de operatie vragen wij:

 • Je horloge en sieraden thuis te laten, piercing(s) in je gezicht moeten uit.
 • De bril gewoon te dragen en je lenzen thuis te laten.
 • Wat mee te nemen voor afleiding, zoals een boek, tijdschrift, tablet of smartphone, je knuffel.
 • Een knuffel of iets anders wat belangrijk voor je is mee te nemen.

Op de afgesproken tijd mag jij je in het Oogcentrum melden op de 2e verdieping samen met je vader en/of moeder.

Er mag daarna maar één persoon met je mee naar de operatie kamer.

Bespreek van te voren thuis wie jij graag mee wilt naar de operatie kamer.

De operatiekamer

Samen met je vader of moeder ga je naar de operatiekamer van het Oogcentrum.

Hier begint de voorbereiding op de operatie. Alle medewerkers zijn gekleed in een blauw operatie uniform en we geven jou ook passende kleding:

 • Operatie muts
 • Overschoenen
 • Je krijgt een soort knijper op je vinger
 • Speciale plakkers op je borstkas om je te controleren met behulp van een speciale monitor tijdens de operatie

We geven jou ook een speciale pleister op je hand met speciale crème.

Door deze pleister voel je het bijna niet dat we bij jou een infuus aanbrengen.

Een infuus is een heel dun slangetje waardoor het slaapmedicijn aan jou gegeven wordt.

Als iedereen er klaar voor is, ga je slapen en gaat de operatie echt beginnen.

De slaapdokter geeft slaapmiddel door het slangetje in je hand.

Je vader of moeder blijft bij jou totdat je in slaap gevallen bent.

Tijdens de operatie zal je vader of moeder buiten de operatiekamer moeten wachten.

Als de operatie klaar is, word je langzaam weer wakker, maar je zult nog wat slaperig zijn. Uiteraard is je vader of moeder erbij als je wakker wordt.

Als je helemaal wakker bent krijgt je van ons een ijsje.

Na de operatie kan het oogwit van het geopereerde oog wat rood zien en anders aanvoelen,

dit is normaal.

Sommige mensen zien ook soms dubbel na de operatie, dit gaat meestal vanzelf over.

Soms krijg je een verbandje met een kapje op je oog. Deze mag je de volgende dag

eraf halen.

Heb je ergens pijn of voel jij je niet lekker? Zegt het dan tegen je vader, moeder en/of één van ons.

Naar huis

Als alles goed gaat na de operatie mag je lekker naar huis toe.

Na een scheelziens operatie moet je ervoor zorgen dat je oog zo goed mogelijk herstelt van de operatie. Dat doe je door:

 • 3 weken niet te gaan zwemmen in de zee of het zwembad.
 • Oogdruppels te gebruiken de eerste 10 dagen. Dit moet 3x per dag in het oog wat geopereerd is.
 • Oefeningen doen die de orthoptist je heeft uitgelegd.
 • Niet wrijven in de ogen.
 • Opmaken mag na 2 weken weer.

Na een paar dagen mag je, als jij je daar goed genoeg voor voelt, weer naar school. De eerste 2 weken is het beter om niet te gymmen/sporten.

Als alles goed gaat heb je na 2 weken een controle afspraak staan bij de orthoptist
Het kan zijn dat je herstel wat moeizaam verloopt door bijvoorbeeld:

 • Pijn aan het geopereerde oog
 • Misselijkheid
 • Slechter zien
 • Andere klachten

Dan willen we graag dat jezelf of één van je ouders contact opneemt met het Oogcentrum, ook in het weekend!


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Wat is een Netvliesafwijkingen door DRP?

Bij Diabetische Retinopathie (DRP) raken de fijne bloedvaatjes in het netvlies beschadigd. Deze kunnen gaan bloeden en/of vocht lekken. Er kunnen bloedingen ontstaan in het glasvocht. Daarbij kunnen bloedvaatjes afgesloten raken en nieuwe, zeer fijne, zijvaatjes vormen, die weer heel gemakkelijk bloeden. Ook is het mogelijk dat nieuwe bloedvaatjes op het oppervlak van het netvlies of de oogzenuw ontstaan.

 

Oorzaken

Diabetische Retinopathie is een complicatie van Diabetes (suikerziekte) die de ogen aantast. Diabetes heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog.

 

Symptomen

Indien het netvlies door bloedingen of lekkage beschadigd raakt, kan het zicht wazig worden. Deze aandoening ontwikkelt zich echter zeer geleidelijk en zolang de afwijkingen zich buiten het maculagebied (centrale deel van het zien) bevinden zullen er vrijwel geen klachten zijn. Het is daarom belangrijk uw ogen regelmatig te laten controleren door een oogarts, optometrist of via een zogenaamde fundusfoto.

 

Indeling netvliesafwijkingen

Geen DRP
Er zijn nog geen klinische afwijkingen geconstateerd. De wanden van de kleine bloedvaten veranderen waardoor er lekkage van vocht en bloed kan optreden. Deze vorm van DRP wordt nader ingedeeld in licht, matig, ernstig en zeer ernstig.

Proliferatieve DRP
Dit is een ernstig stadium waarbij het hele netvlies te weinig zuurstof krijgt. Om meer zuurstof te krijgen gaat het netvlies nieuwe bloedvaatjes aanmaken (neovascularisatie). Deze nieuwe bloedvaatjes zijn echter erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het glasvocht en netvlies veroorzaken.

Diabetische Maculopathie (afwijkingen in de gele vlek)
Deze term geeft aan dat bovengenoemde afwijkingen zich voordoen in het centrum van het netvlies (macula). De macula speelt een cruciale rol bij het scherp zien. Met name bij deze vorm ontstaan er klachten van verminderd zicht.

 

Mogelijke behandelingen

Het is niet altijd nodig een behandeling te ondergaan. DRP komt namelijk in verschillende vormen voor. De meest voorkomende vorm (non-proliferatieve DRP) is vrij onschuldig, daarbij is het zien ook niet aangetast. In dit geval is het alleen nodig om regelmatig terug te komen voor controle.

Ook wanneer het glasvocht troebel is geworden door bloedingen, hoeft niet altijd direct te worden ingegrepen. Vaak verdwijnt het bloed op natuurlijke wijze.

Bij een ernstigere vorm van DRP (proliferatieve DRP) is het noodzakelijk om wel te behandelen.

 

Deze behandelingen kunnen bestaan uit:

 • Laserbehandelingen

Met een retinalaser worden bijzondere lichtstralen op het netvlies gericht om progressie van de DRP te vertragen of tot stilstand te brengen. Hierdoor kan het gezichtsvermogen zo goed mogelijk bewaard blijven. Afhankelijk van de aard van de afwijking zijn er één of meerdere laserbehandelingen nodig.

U krijgt vooraf druppels die de pupil verwijden en druppels die uw oog verdoven. Als de druppels goed zijn ingewerkt, loopt u met de arts mee de laserkamer in. Voordat de laserbehandeling wordt gedaan, plaatst de arts een lens op uw oog. Dit kan een oncomfortabel en drukkend gevoel geven. Hierna volgt de laserbehandeling. De laser maakt de nieuwe vaatjes kapot en laat een litteken achter. Soms vindt men de behandeling gevoelig, is dit bij u het geval, geef dit dan aan bij de arts.

Mocht het zo zijn dat u na de laserbehandeling een dergelijk onprettig gevoel heeft dan kunt u thuis een paracetamol nemen. Na de behandeling mag u weer naar huis.

 • Injecties in het oog (toediening van medicamenten in de glasvochtruimte)

Wanneer er ernstige afwijkingen ontstaan in het centrum van het oog (Diabetische Maculopathie) is het niet mogelijk een laserbehandeling uit te voeren. Dit komt omdat er dan te veel vocht in het netvlies zit waardoor de laser niet aanslaat of te veel schade geeft in het centrum. In dit geval kan er gekozen worden voor het inspuiten van medicijnen in het aangedane oog. Dit heeft als doel de vochtlekkage in het netvlies te verminderen zodat het zicht niet verder achteruit gaat.

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden en een lokale verdoving door middel van oogdruppels. Ook krijgt u oogdruppels die de pupil verwijden, zodat het mogelijk is het oog voor of na de injectie eventueel te onderzoeken. Als alle druppels goed zijn ingewerkt, krijgt u in de operatiekamer de injectie toegediend. Hierna neemt u weer plaats in de wachtkamer en zal, in de meeste gevallen alleen bij de eerste injectie, na vijftien minuten de oogdruk worden gemeten. Als deze goed is krijgt u zalf in uw oog en mag u naar huis.

Na de injectie kunt u vlekken zien, dit komt door het ingespoten geneesmiddel en zal na enkele dagen verdwijnen. Soms wordt er in een later stadium aanvullend nog een laserbehandeling uitgevoerd. Vaak zijn meerdere injecties nodig.

 • Vitrectomie (glasvochtoperatie)

Het oog is opgevuld met een gelei (glasvocht). Soms ontstaat er bij vaatnieuwvorming een bloeding in het glasvocht. Hierdoor neemt het gezichtsvermogen plotseling af. Als de bloeding na een bepaalde periode niet voldoende opheldert, kan een glasvochtoperatie (vitrectomie) worden uitgevoerd. Dit is een operatie waarbij het glasvocht met bloed wordt verwijderd en vervangen door nieuw glasvocht. Deze operatie wordt niet uitgevoerd in Oogcentrum Noordholland. Mocht dit nodig zijn dan zult u worden doorverwezen.

 

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

 • Laserbehandelingen

Deze behandeling is erop gericht het proces te vertragen of te stoppen, u zult in de meeste gevallen geen verbetering van de gezichtsscherpte opmerken, in sommige gevallen kan het zicht zelfs iets minder worden. Echter uit onderzoek is gebleken dat als men niets doet het zicht zeker zeer slecht wordt.

 • Injecties in het oog

Deze behandeling heeft als doel de vochtlekkage in het oog te verminderen of te stoppen zodat het zicht niet verder achteruit gaat. Zonder deze behandeling zal het zicht vrijwel zeker zeer slecht worden.

 • Glasvochtoperatie

Door het wegnemen van het bloed dat het zicht blokkeert zal het zicht duidelijk verbeteren.

 

Mogelijke complicaties

 • Laserbehandelingen

Wanneer de behandeling in de buurt van de macula (het centrale deel van het zien) plaats vindt, is een goede medewerking van de patiënt tijdens de laserbehandeling erg belangrijk. Plotseling bewegen of wegdraaien van het oog kan schade veroorzaken aan de macula waardoor het zicht kan verminderen.

Als reactie op de behandeling kunnen zwakke, nieuwgevormde vaten een bloeding geven in het glasvocht.

 • Injecties in het oog

Zie de folder ‘intravitreale injecties’.

 • Glasvocht operatie

Binnen 2 jaar na een vitrectomie ontstaat er staar in het behandelde oog. Er is ongeveer 5% kans is op een netvliesloslating.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

 • Laserbehandeling

Geen

 • Injecties in het oog

Zie de folder “Intraviteale injectie”.

 • Glasvocht operatie

Eventuele instructies voor thuis zult u van de behandelend arts krijgen in het ziekenhuis waar u de vitrectomie zult ondergaan.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

 • Laserbehandeling

Na de laserbehandeling mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.

 • Injecties in het oog

Na de behandeling met een intravitreale injectie mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.

 • Glasvocht operatie

Eventuele instructies voor begeleiding, opvang en vervoer zult van de behandelend arts krijgen in het ziekenhuis waar u de vitrectomie zult ondergaan.

 

Instructies voor thuis na de behandeling

 • Laserbehandeling

Geen

 • Injecties in het oog

Zie de folder “Intraviteale injectie”.

 • Glasvocht operatie

Eventuele instructies voor thuis zult van de behandelend arts krijgen in het ziekenhuis waar u de vitrectomie zult ondergaan.

 

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Wat is Narcose?

Binnenkort ondergaat u in het Oogcentrum Noordholland een operatieve ingreep waarvoor algehele anesthesie (narcose) nodig is. U heeft op de polikliniek Anesthesie een gesprek gehad met een van de anesthesiologen. Dit hoeft niet dezelfde anesthesioloog te zijn die u de anesthesie zal geven. In deze folder zetten we de informatie nog even op een rijtje.

Anesthesie is de verzamelnaam voor alle soorten verdoving en betekent letterlijk gevoelloosheid. De anesthesioloog is de medisch specialist die de verdoving en alles wat daarmee samenhangt verzorgt. Dankzij de anesthesie voelt u geen pijn tijdens de operatie. Anesthesie is echter veel meer dan alleen de verdoving. De anesthesioloog bewaakt en corrigeert alle belangrijke lichaamsfuncties, zoals de ademhaling en de bloedsomloop, tijdens en direct na de operatie. Tijdens de gehele operatie wordt u nauwgezet gecontroleerd door de anesthesioloog en zijn assistent.

Oorzaken

U moet onder narcose omdat de operatie die u ondergaat niet onder lokale anesthesie uitgevoerd kan worden. In enkele gevallen gaat u onder narcose omdat dat uw specifieke wens is bij een operatie die normaliter wel onder lokale anesthesie gedaan kan worden.

De behandeling

De narcose
U wordt onder algehele anesthesie geopereerd. U krijgt via een infuus anesthesiemiddelen ingespoten, waardoor u snel in een diepe slaap (narcose) valt. Tijdens de gehele operatie wordt continue een slaapmiddel en een pijnstillend middel toegediend. Deze middelen werken snel en kort, zodat u weer vlug wakker bent zodra de operatie klaar is. Uw conditie wordt continue gecontroleerd door de anesthesioloog en de anesthesie-assistent met behulp van speciale apparatuur. Zo kunnen zij als het nodig is meer of minder anesthesiemiddelen toedienen en/of bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk overnemen. Vaak zal er een buisje in de mond of luchtpijp ingebracht worden om de ademhaling over te kunnen nemen. Aan het einde van de anesthesie, terwijl u nog slaperig bent, wordt dit weer verwijderd.

Voor de operatie
Als u aan de beurt bent komt u op de operatieafdeling in de ontvangstruimte op een brancard te liggen. U krijgt operatiekleding aan (zorg zelf voor makkelijk zittende kleding!), wordt dan aan de hartmonitor aangesloten en er zal een infuus ingebracht worden. U wordt door de anesthesiemedewerker opgehaald en naar de operatiekamer gebracht.

Na de operatie
Direct na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. De anesthesie-assistent houdt voortdurend uw toestand in de gaten. Als u hier aankomt heeft u meestal nog een infuus in. Als u pijn heeft, krijgt u hier pijn stillende medicijnen toegediend. Zo ook als u misselijk bent. Uw familie wordt er dan van op de hoogte gebracht, dat uw operatie klaar is. U blijft enige tijd in de uitslaapkamer voordat u weer naar huis mag

Mogelijke complicaties

Na het ontwaken kunt u last hebben van keelpijn, spierpijn of pijnlijke gewrichten. Dit komt doordat u tijdens de gehele operatie steeds in dezelfde houding heeft gelegen. Een enkele keer kunt u misselijk zijn van de narcose. De anesthesiemiddelen die tegenwoordig gebruikt worden zijn erg snel uitgewerkt en hebben het lichaam binnen één dag vrijwel geheel verlaten. Uw lichaam heeft echter nog enkele dagen tot weken nodig om volledig van de operatie te herstellen.
Door de algehele anesthesie kunnen complicaties ontstaan. Zo kunnen allergische reacties op de medicijnen optreden. Daarnaast kan uw gebit beschadigd raken door het inbrengen van het kunststofbuisje in uw keel. Dit geldt met name wanneer uw gebit in minder goede staat is.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Om de anesthesie zo goed en zo veilig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt.

Nuchter zijn
Nuchter zijn betekent niet eten, niet drinken, geen kauwgom eten en niet roken. Het is noodzakelijk dat u tijdens de narcose een lege maag heeft. Zo kan worden voorkomen dat u tijdens de ingreep gaat braken, waarbij voedsel in de longen kan komen. Dit kan namelijk een levensbedreigende longontsteking veroorzaken. Een operatie zonder spoedindicatie wordt uitgesteld als blijkt dat u niet nuchter bent!

Vanaf wanneer nuchter?
Operatie ‘s ochtends (vóór 12.00 uur): vanaf middernacht vóór de operatie niet meer eten, drinken, kauwgom en roken.
Operatie ’s middags (ná 12.00 uur): na 8.00 uur ‘s morgens niet meer eten en drinken nadat u een licht ontbijt heeft gebruikt (een kopje thee zonder melk en een beschuitje met een beetje jam). Roken en kauwgom mag u nu niet meer vanaf ‘s nachts 24.00 uur.

Medicatie
U kunt uw medicatie gewoon blijven innemen op het voor u gebruikelijke tijdstip. In uitzonderlijke situaties moet bepaalde medicatie gestaakt worden. Er wordt dan persoonlijk contact met u opgenomen.

Niet roken, geen kauwgom
Roken zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt geproduceerd. Daarom mag u voor een narcose niet meer roken vanaf middernacht voor de operatie. Om dezelfde reden mag u vanaf 24:00 uur geen kauwgom meer kauwen of zuurtjes innemen.

Geen sieraden, nagellak e.d.
U wordt verzocht geen sierraden, nagellak, kunstnagels, piercings, make-up en contactlenzen te dragen. Smeer uw gezicht en uw handen niet in met vette crème. Kunstgebit, bril en gehoorapparaat hoeven niet verwijderd te worden. Neemt u echter wel een eventuele brillenkoker of gebittenbakje, voorzien van uw naam, mee naar de operatiekamer.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Na de narcose mag de patiënt niet deelnemen aan het verkeer. Hij of zij moet dus na de behandeling onder begeleiding naar huis gebracht worden.

Instructies voor thuis na de behandeling

Alhoewel de medicijnen die gebruikt worden bij een narcose snel het lichaam weer verlaten, kunt u de eerste 24 uur wat verward of moe zijn. Houdt u daarom de eerste 24 uur rust en zorg dat er iemand in de buurt is. Neem 24 uur niet deel aan het verkeer en ga niet aan het werk. Afhankelijk van hoe u zich voelt kunt vrij snel weer gewoon eten of drinken. Als u pijn ervaart, kunt u paracetamol innemen. Deze is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Netvliesafwijkingen worden veroorzaakt door velerlei aandoeningen.

Afhankelijk van de oorzaak van netvliesafwijkingen kan voor een behandeling van de aandoening gekozen worden. Klachten die gerelateerd zijn aan een netvliesafwijking zijn bijvoorbeeld het zien van vlekken op een vaste plek (die ook groter kunnen worden!), een vlekkerig beeld, vervorming van het beeld en/of verminderd zien.

Als uw klachten overeen komen met hetgeen hier beschreven staat, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts  voor nader onderzoek. De huisarts kan u adviseren en zonodig doorverwijzen naar de oogarts.

Met aanvullende diagnostiek middels een OCT-scan (optical coherence tomografie) of een FAG (fluorescentie angiogram) kan de oogarts de onderliggende oorzaak van de klachten mogelijk achterhalen. Het kan zijn dat ook aanvullend bloedonderzoek noodzakelijk is.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Wat is Nastaar?

De eigen lens bevindt zich in een flinterdun zakje, het lenskapsel. Tijdens een staaroperatie wordt de ooglens uit het kapsel verwijderd en wordt er een kunstlens teruggeplaatst. Na een staaroperatie kan het achterste deel van het lenskapsel troebel worden waardoor de gezichtsscherpte weer geleidelijk aan verminderd. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar.

Oorzaken

Groei van fijne lensvezels die zijn achtergebleven bij de staaroperatie.

Symptomen

 • Minder zien, waziger beeld (alsof er door matglas wordt gekeken)
 • Last van verblinding of schittering (bijvoorbeeld door autolampen)
 • Dubbelzien met één oog

Mogelijke behandelingen

Zodra de nastaar als storend wordt ervaren, kan deze behandeld worden door middel van lasertherapie.

Laserbehandeling
Deze ingreep vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 10 minuten. U krijgt vooraf druppels die de pupil groot maken en druppels die uw oog verdoven. Als deze goed zijn ingewerkt loopt u met de arts mee de laserkamer in. Voordat de laserbehandeling wordt gedaan, plaatst de arts een lens op uw oog. Dit kan een oncomfortabel en drukkend gevoel geven. Hierna volgt de laserbehandeling. De laserbehandeling zelf is pijnloos, u hoort alleen een tikkend geluid. De laserstralen worden gericht op het troebele, achterste lenszakje/kapsel en er wordt een opening gemaakt.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Een behandeling aan nastaar kan uw gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen indien uw oog verder gezond is.

Mogelijke complicaties

Bij iedere ingreep is er kans op een complicatie. Bij deze behandeling zijn de risico’s uitermate klein.

Beschadiging/dislocatie van de kunstlens
Dit kan gebeuren doordat de laserspot de lens geraakt heeft.

Uveitis
Afhankelijk van de hoeveelheid lenskapsel die wordt verwijderd, bestaat er een geringe kans op een ontstekingsreactie. Dit kan behandeld worden met ontstekingsremmende oogdruppels. Wanneer er sprake is van een zeer rood, pijnlijk oog of plotseling verminderd zicht, neem dan direct contact met ons op!

Glasvocht troebelingen
Deze kunnen ontstaan doordat restanten van het achterste lenskapsel in de glasvochtruimte terechtkomen. De troebelingen kunnen soms worden waargenomen als bewegende deeltjes (vlokjes, stipjes of sliertjes). Doordat het beeld ook helderder wordt, kunnen de troebelingen eerder opvallen. Vaak zakken de troebelingen naar beneden waardoor men er geen hinder meer van ondervindt.

Macula oedeem
Na een nastaar-behandeling kan er een vochtophoping ontstaan in het netvlies. Deze vochtophoping zorgt ervoor dat het zicht na de behandeling niet helder wordt. Hiervoor bestaan speciale oogdruppels.

Netvliesloslating
Er bestaat een minimaal verhoogd risico op een netvliesloslating.
Wanneer er plotseling flitsen en/of zeer veel troebelingen worden waargenomen die er direct na de behandeling niet waren, of u mist een stuk uit het gezichtsveld, neem dan direct contact met ons op!

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Wanneer u een nastaar-behandeling ondergaat is het verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden en eventueel voor u auto te rijden. Na de behandeling zal het oog niet worden afgedekt maar zal het zicht in het behandelde oog wazig zijn.

Instructies voor thuis na de behandeling

Geen.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews