Aandoening/behandeling van A t/m Z

Aandoening/behandeling van A t/m Z

“Mijn Oogcentrum” is uw persoonlijke en beveiligde patiëntenportaal binnen de website van Oogcentrum Noordholland. In deze digitale omgeving heeft u altijd inzage in uw afspraken, uw onderzoeksuitslagen, brieven en de voor u relevante folders.   

Alfabetisch overzicht

 

Wat is een Ooglidgezwel?
Nieuwvorming op het ooglid.

 

Oorzaken
Over het algemeen worden zwellingen op de oogleden veroorzaakt door een toename van vocht, ongecontroleerde groei van cellen of een combinatie van beide. De meeste ooglidgezwellen zijn goedaardig (benigne tumoren), slechts een klein deel is kwaadaardig (maligne tumoren).

 

Symptomen
Nieuwvorming (knobbeltje, zweertje, schilfering of rood plekje) op het ooglid die niet binnen 1.5 tot 2 maanden spontaan verdwijnt. Afhankelijk van de locatie kan deze zorgen voor irritatie, jeuk, tranen en soms zelfs verminderd zicht.

 

Mogelijke behandelingen

Conservatief
In sommige gevallen kan ervoor worden gekozen om niets te doen. Zeker als het gezwel er al jaren zit, niet groter wordt en geen irritatie geeft.

Verwijderen gezwel/weefsel zonder reconstructie
Indien een klein gezwel als storend wordt ervaren of deze irritatie geeft kan deze onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. De ingreep vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 15 minuten. U krijgt druppels om het oogoppervlak te verdoven. De tweede verdoving vindt plaats door een injectie onder de huid te geven nabij het gezwel. Deze injectie kan gevoelig zijn. Het gezwel wordt met een mesje weggeschrapt (shave excisie). Na de ingreep wordt het oog of afgeplakt met een zalfverband of zal het wondje worden dicht gebrand. Afhankelijk van de grootte en locatie van het gezwel kan er een klein litteken achterblijven. Bij een onduidelijk karakter van het gezwel wordt het verwijderde weefsel opgestuurd ter beoordeling of het goedaardig of kwaadaardig is.

Verwijderen gezwel/weefsel met reconstructie
Indien er sprake is van een groot gezwel of er verdenking is op kwaadaardige cellen, kan er worden besloten het gezwel in zijn geheel (totale excisie) te verwijderen, gevolgd door een operatie om de ooglidrand te herstellen (reconstructie). De ingreep vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 45 minuten. U krijgt druppels om het oogoppervlak te verdoven. Vervolgens wordt het ooglid gedesinfecteerd. De tweede verdoving vindt plaats door een injectie onder de huid te geven nabij het gezwel, deze injectie kan gevoelig zijn. Het gezwel wordt verwijderd waarna het ooglid wordt gehecht. Wanneer er veel weefsel wordt wegnomen zal er van elders in het lichaam een stukje huid worden wegnomen en op de wond worden gehecht. Bij een onduidelijk karakter van het gezwel wordt het verwijderde weefsel ter beoordeling opgestuurd.

 

Mogelijke complicaties
Evenals bij andere ingrepen kunnen zich een aantal bijwerkingen en complicaties voordoen. Complicaties zijn echter zeldzaam. Hieronder noemen wij een aantal mogelijke problemen die kunnen ontstaan na het verwijderen van een ooglidgezwel.

  • Bloeduitstorting: meestal is het ooglid tijdelijk wat rood en gezwollen door een bloeduitstorting; dit trekt geleidelijk aan weg.
  • Afscheiding: tijdens de eerste weken na de operatie komt er wat afscheiding uit het oog. Dit is ingedroogd wondvocht uit de buitenooghoek. Het is dus niets om u zorgen over te maken en het wijst niet op een infectie (een infectie komt zeer zelden voor).
  • Wondgenezing: er kan een stoornis in de wondgenezing optreden of blijft er een kleine inkeping in de ooglidrand achter.
    Soms kunnen hechtingen vroegtijdig openspringen waardoor de wond opengaat. De hechtingen moeten dan opnieuw worden geplaatst.
  • Kleurverschillen: wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een huidtransplantaat zal dat – door littekens en kleurverschillen van de huid – meestal enigszins zichtbaar blijven.

Bij toenemende pijn, roodheid en een opengesprongen wond vragen wij u contact met ons op te nemen.

 

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?
Meestal lukt het met één behandeling het volledige gezwel weg te schrapen of te verwijderen. Het is echter niet altijd mogelijk een perfect resultaat te behalen, in sommige gevallen kan een gezwel weer terug komen of moet met een tweede operatie met een ruimere excisie plaats vinden.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Verwijderen gezwel/weefsel zonder reconstructie
Geen

Verwijderen gezwel/ weefsel met reconstructie
Om na de ingreep de zwelling en verkleuring van het ooglid zoveel mogelijk te beperken, krijgt u het advies om in de week voor de ingreep Arnica producten in te nemen, deze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of reformwinkel.

Bij gebruik bloedverdunners:
• Gebruikt u medicijnen waarvoor u gecontroleerd wordt bij de trombosedienst (acenocoumarol, fenprocoumon, warfarine) dan moet u contact opnemen met de trombosedienst. Zij weten precies hoe te handelen in geval van een ingreep, dit zal per middel verschillend zijn, en hangt af van de reden waarom u deze antistolling gebruikt
• Gebruikt u medicijnen met acetylsalicylzuur (aspirine, ascal), dabigatran, apixaban of rivaroxaban, dan dient u deze medicatie i.o.m. de huisarts of specialist die dit medicijn voorschrijft 7 dagen voor de ingreep te stoppen. Als u niet met deze medicatie mag stoppen, bespreek dit dan zo snel mogelijk met de oogarts
• Gebruikt u andere bloedverdunners, zoals clopidogrel (Plavix, Clopid), prasugrel (Efient) of ticagrelor (Brilique), dan dient u contact op te nemen met de specialist die dit medicijn voorschrijft. Meestal moet de ingreep worden uitgesteld tot na de datum dat u weer mag stoppen met deze medicijnen.

Op de dag van de ingreep vragen wij u schone, makkelijk zittende kleding aan te trekken en geen make-up te dragen, ook geen dagcrème en nagellak. Uit hygiënisch oogpunt vragen wij u de haren te wassen. Laat u uw waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld sieraden, zoveel mogelijk thuis. Voor hetgeen u op de operatiedag wel bij u heeft, zijn kluisjes aanwezig.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Na de behandeling zal het ooglid gezwollen zijn, hetgeen invloed kan hebben op het zicht. In sommige gevallen wordt er een zalfverband aangelegd. Met dit verband is het diepte zien sterk verminderd waardoor u extra voorzichtig moet zijn met lopen. Mocht u met de auto komen dan is het noodzakelijk iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden. Direct na de behandeling mag u namelijk niet zelf autorijden.

 

Instructies voor thuis na de behandeling

Verwijderen gezwel/weefsle zonder reconstructie
De eerste 3 dagen na de ingreep mag u niet zwemmen of naar de sauna. Ook wordt aangeraden de eerste 3 dagen eventuele contactlenzen niet te dragen.
Pijnstilling: voor pijn na de ingreep kunt u het best paracetamol gebruiken op geleide van de pijn tot maximaal 1000mg 4x daags.

Verwijderen gezwel/weefsel met reconstructie
De eerste drie dagen na de ingreep dient u activiteiten waarbij druk op het hoofd en ogen ontstaat, bijvoorbeeld zwaar tillen en sporten, te vermijden. Dit om nabloedingen te voorkomen. Ook wordt u aangeraden de eerste week het behandelde ooglid niet nat te maken, geen oogmake-up te gebruiken en eventuele contactlenzen niet te dragen. De eerste 2 weken na de ingreep mag u niet zwemmen of naar de sauna

Pijnstilling: voor pijn na de ingreep kunt u het best paracetamol gebruiken op geleide van de pijn tot maximaal 1000mg 4x daags.
De huid rondom de ogen is de eerste weken extra gevoelig voor zonlicht. Door dit zonlicht kunnen er verkleuringen van het litteken optreden. Vermijd direct zonlicht en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Na twee weken is in de meeste gevallen het grootste deel van de zwelling verdwenen.

De hechtingen worden uiterlijk twee weken na de ingreep verwijderd. Wanneer er weefsel ter beoordeling is opgestuurd zal de uitslag met u worden gecommuniceerd.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, physican assistant of optometrist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


 

Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Waarom een Oppervlaktebehandeling hoornvlies?

Indien het oppervlakte van het hoornvlies onregelmatig is kan een Oppervlaktebehandeling verbetering bieden. Dit is het geval bij de volgende aandoeningen:

  • Bandkeratopathie
    Dit is een kalkneerslag op het hoornvlies
  • Hyaliene degeneratie / Salzmannse noduli
    Dit zijn goedaardige grijs/witte verdikkingen op het hoornvlies
  • Recidiverende cornea erosie
    Het terugkerend ontstaan van oppervlakkige wondjes op het hoornvlies

 

EDTA-spoeling

Wanneer er sprake is van bandkeratopathie wordt vooraf aan de oppervlaktebehandeling het oog behandeld met EDTA. Dit is een kalkoplosser die er voor zorgt dat de kalk makkelijker verwijderd kan worden.

 

De operatie

De behandeling kan onder verschillende soorten verdoving worden uitgevoerd. In overleg met de patiënt wordt een keuze gemaakt welke soort verdoving er wordt toegepast, hierbij zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Druppelverdoving

Bij druppelverdoving, topicale anesthesie genoemd, wordt de buitenzijde van het oog gedruppeld met speciale vloeistof.

  • Parabulbaire verdoving (subtenon)

Deze vorm van verdoving kan als aanvulling gebruikt worden op de druppelverdoving. Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Daarna wordt met een canule, via het slijmvlies, extra verdovingsvloeistof achter het oog geplaatst. Dit veroorzaakt geen of weinig pijn.

  • Narcose

In enkele gevallen wordt gekozen voor algehele narcose. Zie voor verdere informatie hierover de folder ‘Narcose’.

Tijdens de ingreep is uw gezicht afgedekt met een steriele doek en uw oog wordt open gehouden met een ooglidspreider. Het oppervlakkige laagje van het hoornvlies (epitheel) wordt verwijderd en indien van toepassing ook het laagje kalk en/of andere verdikkingen.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling wordt er een bandage contactlens geplaatst, deze zal tot de volgende controle blijven zitten, en u krijgt een kapje op. Bij thuiskomst mag u het kapje verwijderen. De dagen na de operatie kan er nog irritatie en/of een ‘zandkorrel’-gevoel aanwezig zijn.

 

Welke resultaten kunt u verwachten van de operatie?

  • Bandkeratopathie
    Een afname van de kalkneerslag en daarmee een beter zicht.
  • Hyaliene degeneratie / Salzmannse noduli
    Een afname / verdwijning van de verdikkingen op het hoornvlies. Hierdoor wordt het oppervlakte van het hoornvlies egaler en kan het zicht verbeteren.
  • Recidiverende cornea erosie
    Minder vaak terugkerende wondjes en de daarbij gepaarde pijn.

 

Mogelijke complicaties

Er is een laag risico op complicaties bij deze behandeling. In sommige gevallen kan het hoornvlies troebel zijn na de operatie, dit trekt vaak in de eerste dagen tot weken weer bij. Er is een laag risico op infectie. Om deze kans zo klein mogelijk te maken moet u antibiotica druppels gebruiken na de behandeling, zeker gedurende de tijd dat de bandage contactlens op het oog zit.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Op de dag van de operatie vragen wij u schone, makkelijk zittende kleding aan te trekken en geen make-up te dragen, ook geen dagcrème en nagellak. Uit hygiënisch oogpunt vragen wij u de haren te wassen. Laat u uw waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld sieraden, zoveel mogelijk thuis. Voor hetgeen u op de operatiedag wel bij u heeft, zijn kluisjes aanwezig. In principe kan alle medicatie, ook de bloedverdunners en oogdruppels die al in gebruik zijn, worden door gebruikt. Eventuele uitzonderingen zullen vooraf door de oogarts met u besproken worden.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Het is verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden. Na de behandeling is het behandelde oog erg wazig en kunt u moeite hebben met het zien van diepte.

Mocht u met de auto komen dan is het noodzakelijk iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden. Direct na de behandeling mag u namelijk niet zelf autorijden.

 

Instructies voor thuis na de behandeling

De eerste week na de operatie moet u voorkomen dat er vuil, stof of verontreinigd water in het oog komt. Probeert u niet te wrijven in het behandelde oog. Bij thuiskomst na de operatie start u met chlooramfenicol druppels in het geopereerde oog. Deze gebruikt u driemaal daags, verdeeld over de hele dag. De laatste doet u altijd vlak voor het slapengaan. De controle vindt over het algemeen één week na de ingreep plaats. De oogarts onderzoekt dan of de wond goed geneest en of er geen infecties optreden. De bandagecontactlens wordt dan ook verwijderd.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, physician assistent, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800

 


Oppervlaktebehandeling hoornvlies: Verbetering en Verlichting

Een glad en regelmatig oppervlak van het hoornvlies is essentieel voor helder zicht en optimaal oogcomfort. Wanneer het hoornvlies onregelmatigheden vertoont, kunnen oppervlaktebehandelingen verlichting bieden. Diverse aandoeningen, zoals Bandkeratopathie, Hyaliene degeneratie/Salzmannse noduli en recidiverende cornea erosie, kunnen profiteren van deze behandeling.

Waarom een oppervlaktebehandeling hoornvlies?

Bandkeratopathie

Bij deze aandoening vormt zich kalkneerslag op het hoornvlies, wat het zicht kan vertroebelen.

Hyaliene degeneratie / Salzmannse noduli

Goedaardige grijs/witte verdikkingen op het hoornvlies kunnen het oppervlak onregelmatig maken en het zicht belemmeren.

Recidiverende cornea erosie

Herhaaldelijk optredende oppervlakkige wondjes op het hoornvlies kunnen pijn veroorzaken en het gezichtsvermogen beïnvloeden.

EDTA-spoeling voorafgaand aan de oppervlaktebehandeling hoornvlies

Bij bandkeratopathie kan een EDTA-spoeling worden toegepast om kalkophopingen te verwijderen, wat de daaropvolgende behandeling vergemakkelijkt.

De operatie: Comfort en Zorg

De behandeling wordt uitgevoerd onder verschillende vormen van verdoving, waaronder druppelverdoving, parabulbaire verdoving en in sommige gevallen, algehele narcose. Tijdens de ingreep wordt het oppervlakkige laagje van het hoornvlies verwijderd, samen met eventuele kalk- of andere verdikkingen. De procedure duurt doorgaans ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling wordt een bandage contactlens geplaatst om het oog te beschermen, en krijgt de patiënt een kapje op. Enige irritatie of een ‘zandkorrel’-gevoel na de operatie is normaal.

Verwachte Resultaten

  • Bandkeratopathie: Vermindering van kalkneerslag, wat leidt tot helderder zicht.
  • Hyaliene degeneratie / Salzmannse noduli: Afname of verdwijning van verdikkingen, waardoor het hoornvliesoppervlak egaler wordt en het zicht verbetert.
  • Recidiverende cornea erosie: Vermindering van terugkerende wondjes en gerelateerde pijn.

Mogelijke Complicaties en Voorzorgsmaatregelen bij oppervlaktebehandeling hoornvlies

Complicaties zijn zeldzaam maar kunnen troebelheid van het hoornvlies of infectie omvatten. Antibioticadruppels worden voorgeschreven om infectierisico’s te minimaliseren, vooral tijdens het dragen van de bandage contactlens.

Voorbereiding en Nazorg

Voorafgaand aan de behandeling wordt geadviseerd schone kleding te dragen en geen make-up, dagcrème of nagellak te gebruiken. Na de ingreep is begeleiding en vervoer noodzakelijk vanwege mogelijke wazigheid van het behandelde oog.

Thuis wordt aangeraden vuil en stof uit het oog te vermijden en niet in het behandelde oog te wrijven. Medicatie zoals chlooramfenicol druppels moet volgens voorschrift worden gebruikt, en de patiënt moet een controleafspraak volgen om de genezing te evalueren.

Vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Raadpleeg dan uw oogarts of medisch professional voor persoonlijk advies en begeleiding. Uw comfort en gezichtsvermogen staan centraal bij elke stap van de behandeling.

Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Wat is een Ooginfarct / arteriële vaatafsluiting?

Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Het licht dat het oog binnenkomt, wordt door het netvlies opgevangen en via de oogzenuw naar de hersenen vervoerd. De bloedvoorziening in het netvlies bestaat uit slagaders (arteriën) die het bloed aanvoeren en aders (venen) die het bloed afvoeren.

Bij een vaatafsluiting ontstaat een doorstromingsprobleem waardoor het oog minder gaat functioneren. Er zijn 2 typen afsluitingen:

  • arteriële vaatafsluiting
  • veneuze vaatafsluiting

In deze folder wordt de arteriële vaatafsluiting besproken.

Een arteriële vaatafsluiting is een afsluiting van een slagader. Gebeurt dit in het oog dan krijgt een deel van het netvlies (arteriële takafsluiting) of het gehele netvlies (arteriële stamafsluiting) geen bloed en zuurstof meer; het deel zonder zuurstof houdt op met functioneren (infarct). Het aangetaste deel van het netvlies is wit/bleker geworden door een tekort aan bloed en ophoping van vocht.

Oorzaken

Een bloedpropje is verreweg de meest voorkomende oorzaak van een arteriële vaatafsluiting. Een dergelijk bloedpropje wordt een embolie genoemd. Deze kan afkomstig zijn van een halsslagader of van het hart.

Ontsteking van het grote bloedvat aan de slaapkant van de schedel kan ook voor een arteriële vaatafsluiting zorgen. Dit bloedvat is dan gezwollen en pijnlijk bij druk.

 

Symptomen

Een afsluiting van een arterie (het bloedvat dat het bloed aanvoert) geeft een plotselinge, pijnloze uitval van het gezichtsveld.

Bij een takafsluiting zal een deel van het gezichtsveld zijn aangedaan, maar bij een stamafsluiting kan het zijn dat het aangedane oog niets meer ziet. Het gaat meestal om één oog. In sommige zeldzame gevallen treedt er na verloop van tijd vaatnieuwvorming op in het netvlies. Deze nieuwe vaten zijn van slechte kwaliteit en kunnen voor een hoge oogdruk en een pijnlijk oog zorgen.

 

Mogelijke behandeling

  • Screening op risicofactoren

De behandeling van een afsluiting van een bloedvat ligt voor een deel bij uw huisarts, internist of cardioloog. Er zal een screening worden gedaan op risicofactoren om herhaling te voorkomen. De risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, overgewicht en roken.

  • Medicamenten

Mogelijk worden bloedverdunners voorgeschreven, bij een ontsteking van een bloedvat ook prednison.

  • Laserbehandeling

Om te voorkomen dat nieuwgevormde slechte vaatjes verdere schade aan uw oog aanbrengen, is een laserbehandeling nodig. U krijgt vooraf druppels die de pupil verwijden en druppels die uw oog verdoven. Als de druppels goed zijn ingewerkt, loopt u met de arts mee de laserkamer in. Voordat de laserbehandeling wordt gedaan, plaatst de arts een lens op uw oog. Dit kan een oncomfortabel en drukkend gevoel geven. Hierna volgt de laserbehandeling. De laser maakt de nieuwe vaatjes kapot en laat een litteken achter. Soms vindt men de behandeling gevoelig, is dit bij u het geval, geef dit dan aan bij de arts.

Mocht het zo zijn dat na de laserbehandeling het oog gevoelig is, dan kunt u thuis een paracetamol nemen.

 

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

De behandeling is er op gericht om herhaling in de toekomst te voorkomen. Na een arteriële takafsluiting zal de gezichtsscherpte mogelijk na enige tijd iets toenemen, maar niet zo goed worden als voorheen. Na een arteriële stamafsluiting is de prognose slechter, naar verwachting zal de gezichtsscherpte niet meer herstellen.

Een laserbehandeling is alleen noodzakelijk om vaatnieuwvorming met een oplopende oogdruk (en daardoor pijn in het slechtziende/blinde oog) te voorkomen en niet om het gezichtsvermogen te verbeteren.

 

Mogelijke complicaties/bijwerkingen per behandeling

Medicamenten
In de bijsluiter kunt u de mogelijke complicaties/bijwerkingen lezen.

Laserbehandeling
Als reactie op de laserbehandeling kunnen zwakke, nieuwgevormde vaten een bloeding geven in het glasvocht.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Op basis van de resterende gezichtsscherpte zal uw oogarts met u beslissen of autorijden vóór de behandeling verantwoord is. Bespreek dit met uw oogarts. Na de laserbehandeling mag u naar huis. Zelf autorijden of fietsen wordt afgeraden. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.
Indien de gezichtsscherpte van uw andere oog voldoende is, mag u de dag na de behandeling weer autorijden.

 

Instructies voor thuis na de behandeling

Geen.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Wat is een Ooglidrandontsteking / Blepharitis?

Ooglidrandontsteking / Blepharitis is een vaak langdurige (chronische) aandoening aan de ooglidrand, waarbij de haarzakjes en de talgkliertjes op de ooglidrand ontstoken zijn. Er zijn twee vormen van blepharitis:

Anterieure blepharitis 
Bij deze vorm is met name het gebied rondom de basis van de ooglidharen aangedaan. Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd. In tweede instantie kunnen ook het slijmvlies (conjunctiva) en het hoornvlies (cornea) betrokken raken bij de ontsteking, wat een verminderde traankwaliteit tot gevolg heeft.

Posterieure blepharitis (Meibomitis of Meibom Klier Dysfunctie)
Deze vorm wordt gekenmerkt door een verstopping van de klieren van Meibom, welke aan de achterzijde van de ooglidrand liggen. De talg stapelt zich op in de klieren en wordt onvoldoende uitgescheiden. Bovendien is het deel dat toch in de traanfilm komt minder goed van kwaliteit. Dit veroorzaakt een verhoogde verdamping van de tranen en heeft droge ogen tot gevolg.

 

Oorzaken

Anterieure blepharitis

Stafylococcen blepharitis
Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie die normaal op de huid voorkomt, een staphylococ. Wanneer de bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Seborrhoische blepharitis
Het ontstaan hiervan heeft meestal te maken met een bepaalde aanleg (eczema seborrhoicum of seborrhoische dermatitis). De korstjes zijn vaak zacht, bevinden zich op de ooglidrand en oogharen. Hierdoor zijn de wimpers aan elkaar geplakt.

Posterieure blepharitis
Deze vorm kan ontstaan door een ontsteking, zoals anterieure blepharitis, of kan op zichzelf staan, mogelijk als gevolg van ouderdom. Door het verslappen van de oogleden als gevolg van ouderdom wordt het vet minder effectief uit de talgkliertjes gedrukt met de knipperslag. Dit vet raakt ingedikt in de talgkliertjes en de oogleden raken ontstoken. Zonder deze vetlaag verdampt de traanfilm. Dit leidt tot droge ogen. Om de ogen te beschermen tegen uitdroging maken de traanklieren van de ogen extra traanvocht aan waardoor klachten van tranende ogen kunnen ontstaan.

 

Symptomen

Enige mate van blepharitis komt relatief vaak voor: bij 20-40% van de bevolking. Een deel van deze mensen heeft klachten. Deze klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’-gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Afhankelijk van de soort blepharitis klagen mensen over korstjes en/of schilfers op de oogleden. Ook kan men als klacht hebben dat de oogleden ’s morgens aan elkaar vastplakken.

 

Mogelijke behandelingen

Reinigen van de ooglidranden

 

BlephEx

 

Met warme kompressen
Als u in het bezit bent van een magnetron, zijn pittenzakken of hot-packs de meest effectieve vorm van warme kompressen. Pas op! Pittenzakken en hot-packs kunnen erg heet worden. Eerst testen op uw onderarm. Is het te heet, kunt u het eerst in een doek wikkelen en daarna 10 minuten lang op uw gesloten ogen leggen. Een ander alternatief is een warmte masker zoals het EyeCure Oogmasker, die warm wordt door middel van een chemische reactie waardoor geen magnetron nodig is. Door de warmte wordt de talg in de talgkliertjes zachter en is de talg makkelijker te verwijderen. Doe dit minimaal 6 weken lang 2 keer per dag, daarna kunt u afbouwen. Houdt er rekening mee dat u dit vaak moet blijven herhalen, op termijn in een lagere frequentie, als onderhoud.

Ooglidmassage
Na toepassing van de warme kompressen is het belangrijk om de oogleden te masseren om de verzachte talg uit de talgkliertjes te drukken. Druk een wattenstaafje tegen de onderkant van het onderooglid en rol, met een lichte tot matige druk op het ooglid, het wattenstaafje naar boven tot de ooglidrand. Herhaal dit over de hele breedte van het onderooglid. Voor het bovenooglid begint u met het wattenstaafje aan de bovenkant van het bovenooglid en drukt u met het wattenstaafje en met lichte tot matige druk het bovenooglid naar beneden. Dit herhaalt u over de hele breedte van het bovenooglid.

Ooglidhygiene
Na de ooglidmassage moet u de ooglidranden en wimpers schoonmaken. Doop een wattenstaafje of wattenschijfje in lauwwarm water en gebruik een geschikte reinigingslotion (Blephasol) of kant en klaar schoonmaakdoekjes (Blephaclean) die beschikbaar zijn via uw apotheek en de webshop van BlephEx. Maak hiermee zacht heen en weer gaande bewegingen langs beide ooglidranden bij de implant van de wimperhaartjes. Indien nodig kan men hierna met een droog wattenstaafje of gaasje de korstjes/schilfers verder verwijderen.

Het poetsen van de oogleden is belangrijk om de producten van de ontsteking te verwijderen. Doe dit minimaal 6 weken lang 2 maal per dag, daarna kunt u afbouwen. Houdt er rekening mee dat u dit vaak moet blijven herhalen, op termijn in een lagere frequentie, als onderhoud. Door eerst warme kompressen toe te passen gedurende 10 minuten, gevolgd door massage van de oogleden en als laatste de wimpers en ooglidranden goed schoon te maken kunt u het beste resultaat halen.

Kunsttranen en/of ontstekingsremmende oogzalf 
Soms is het nodig om naast de warme kompressen en het poetsen van de oogleden een antibioticum/ontstekingsremmer in de vorm van zalf voor te schrijven. Dit zal vooral gedaan worden om de ontsteking onder controle te krijgen. Deze antibiotica brengt u op uw oogleden aan na het poetsen. Er kan wat zalf in uw ogen komen, dit kan geen kwaad, maar geeft wel even wazig zicht. Blepharitis kan klachten van droge ogen geven en daarom worden er mogelijk ook kunsttranen voorgeschreven. Volg voor het gebruik van de kunsttranen en de zalf de instructies van de oogarts/optometrist op.

Antibiotica in tabletvorm
Bij ernstige gevallen van blepharitis kan ervoor gekozen worden een antibioticum in tabletvorm te geven. Volg hiervoor de instructies van de oogarts op. (Zie voor de bijwerkingen van het voorgeschreven antibioticum de bijsluiter).

 

Welke resultaten kunt u verwachten van uw behandeling?

Alle behandelingen hebben als doel de ontsteking in de ooglidranden te verminderen en daarmee de symptomen zoals vermoeide ogen, jeukende ogen, prikkende/branderige ogen en wisselend zicht te verminderen. Blepharitis is een chronische aandoening en zal daarom nooit helemaal verdwijnen. Het is daarom verstandig om in periodes dat u weinig/geen last heeft, toch de ooglidranden te blijven reinigen, minstens één keer per dag.

 

Mogelijke complicaties/bijwerkingen van de behandeling

Bij het poetsen van de oogleden kan het zijn dat de huid wat schraal of droog wordt. Als dit gebeurt, staak dan het gebruik van ooglidreinigingsproducten als Blephasol en poets de oogleden alleen met lauwwarm water. Mocht dit geen verbetering opleveren, verminder dan de frequentie van het poetsen.

Na het indruppelen van oogdruppels en/of zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn (zie bijsluiter in de verpakking).

Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.

Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.

Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

 

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling 

Geen.

 

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

In sommige gevallen is het lastig om zelf te poetsen. Als iemand anders poetst, kijk dan bij de behandeling van het bovenooglid naar beneden en bij de behandeling van het onderooglid naar boven.

 

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijkerwijs op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, physician assistent, optometrist of orthoptist.

 

Vragen en/of klachten

Op onze website vindt u meer informatie over behandelingen die wij uitvoeren, over onze medewerkers en over ons privacyreglement. Voor vragen en/of klachten kunt u altijd telefonisch, per e-mail of via het contactformulier op onze website contact met ons opnemen. Onze medewerkers staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen. Een onafhankelijke klachtenfunctionaris bemiddelt bij onvrede of klachten.

Mocht u niet tevreden zijn met de manier waarop wij uw vraag of klacht hebben behandeld, dan heeft u de mogelijkheid om u klacht in tweede instantie aan een onafhankelijke geschillencommissie voor te leggen. Het Oogcentrum is aangesloten bij de geschillencommissie van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Meer informatie over de geschillencommissie kunt u vinden op zkn.nl/consumenten/over-zkn/geschillencommissie.

 

Veiligheid

Een veilig verblijf voor iedereen in het Oogcentrum is voor ons een topprioriteit. Om uw veiligheid te waarborgen vragen wij u de instructies van de medewerkers van het Oogcentrum nauwgezet op te volgen. Onze medewerkers kennen de risico’s.

Heeft u zich tijdens uw verblijf in het Oogcentrum op enig moment onveilig gevoeld of bent u een situatie tegengekomen die voor u of anderen in het Oogcentrum gevaarlijk kan zijn? U helpt ons door dat aan ons te melden. U kunt dat ter plekke melden aan iedere medewerker van het Oogcentrum of achteraf telefonisch, per brief of per e-mail. Wij bespreken alle meldingen en nemen de mogelijke maatregelen om gevaarlijke situaties op te lossen.

Oogcentrum Noordholland beschikt over de “Meldcode signalen bij kindermishandeling en huiselijk geweld OCNH”. Dit betekent dat een medewerker van Oogcentrum Noordholland bij het signaleren van dergelijke signalen volgens een vastgesteld stappenplan te werk gaat en mogelijk hulp biedt aan het slachtoffer of een melding doet bij Veilig Thuis.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews

Wat is een Ooglidcorrectie / Dermatochalasis?

Dermatochalasis is een teveel aan huid of vet in de boven- of onderoogleden.

Oorzaken

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Door het verouderingsproces worden de bindweefselschotten die vetweefsel binnen de oogkas houden slapper, waardoor dit vet naar buiten kan uitpuilen. Dit uitpuilende vet vormt de bekende wallen.

Symptomen

Deze hangende oogleden kunnen ervoor zorgen dat u er moe uitziet. Bovendien kunnen de bovenoogleden uw zicht beperken, hetgeen kan resulteren in klachten van vermoeidheid, hoofdpijn, branderige ogen of problemen met het dragen van contactlenzen.

Mogelijke behandelingen

Blepharoplastiek (ooglidcorrectie)
Indien het teveel aan huid in de bovenoogleden of de wallen in de onderoogleden als storend wordt ervaren, kan er worden gekozen voor een ooglidcorrectie. Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving het teveel aan huid, vaak samen met spier- en vetweefsel, verwijderd. Meestal wordt de ingreep aan beide ogen verricht om symmetrie te bevorderen.
De ooglidcorrectie vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 60 minuten. U krijgt eerst druppels die het oogoppervlak verdoven, vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd. De tweede verdoving vindt plaats door een aantal injecties onder de huid te geven, deze injecties kunnen gevoelig zijn.

Correctie van de bovenoogleden
Bij een bovenooglidcorrectie wordt de te verwijderen huid afgetekend met een viltstift. De overtollige huid wordt verwijderd en de wond in het ooglid wordt met een dunne hechting gesloten. Het littekentje dat hierbij ontstaat komt in de natuurlijke ooglidplooi te liggen, waardoor deze niet zichtbaar is als u uw ogen open heeft.

Correctie van de onderoogleden
Bij een onderooglidcorrectie wordt in het algemeen minder huid verwijderd. Het verwijderen van de vetzakjes onder de ogen gaat bij voorkeur via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid. De incisie die hiervoor gemaakt wordt, hoeft niet gehecht te worden en er ontstaan geen zichtbare littekens. Wanneer er ook sprake is van een teveel aan huid op de onder oogleden, moet er wel aan de buitenkant gesneden worden. Vlak langs de wimperrand wordt in dat geval een sneetje gemaakt. Het teveel aan huid en vetweefsel wordt weggenomen en de wond wordt met een dunne draad gehecht. De littekentjes komen boven de wimpers te liggen zodat ze zo min mogelijk zichtbaar zijn.

Direct na de ingreep krijgt u ongeveer 15 minuten een ijsbril op, dit voorkomt de ergste zwelling. Desondanks zal er in de eerste weken nog sprake zijn van zwelling van de oogleden en zult u bloeduitstortingen rond de ogen hebben.

Een ooglidcorrectie kan afzonderlijk aan de bovenoogleden of aan de onderoogleden plaatsvinden. Het kan echter ook gecombineerd worden.

Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?

Na een ooglidcorrectie zal de overtollige huid zijn verwijderd waardoor de ogen groter lijken, u krijgt een ‘opener’ blik. Ook kunt u ervaren dat het gezichtsveld is vergroot en zal veelal het gevoel van vermoeide ogen verminderen of zelfs verdwijnen.

Mogelijke complicaties

Evenals bij andere operaties kunnen zich een aantal bijwerkingen en complicaties voordoen. Complicaties zijn echter zeldzaam en het eindresultaat is vrijwel altijd goed. Hieronder noemen wij een aantal mogelijke problemen die kunnen ontstaan na een bovenooglidcorrectie.

Asymmetrie van de huidplooi
Ook na een zorgvuldig uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen de huidplooi links en rechts. Een beetje ongelijkheid is overigens normaal, zowel voor als na correctie van het bovenooglid. In principe kunt u hier geen claims aan verbinden. Mocht zich een situatie voordoen waarbij u het verschil tussen het rechter en het linker ooglid storend vindt, dan kan altijd in overleg met de behandelend oogarts worden bekeken of het mogelijk is om met een tweede operatie alsnog een optimaal resultaat te verkrijgen.

Ontsteking
De ernst van een infectie in het geopereerde gebied wordt bepaald door het type ziekteverwekker en de snelheid waarmee een adequate infectiebestrijding wordt begonnen. Indien op de juiste manier behandeld, hoeft een infectie geen negatief effect op het eindresultaat te hebben.

Littekens
Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, ze zijn ook het resultaat van de reactie van de huid op de operatie. Om de genezing van littekens te bevorderen is het aan te raden om de eerste weken niet met de littekens in de zon te komen. Daarnaast heeft roken een negatief effect op wondgenezing.

Kleurverschillen van de huid
De kleur van de huid verloopt van boven naar onder enigszins van licht naar donker. Door het weghalen van de huid kan deze overgang duidelijker zichtbaar worden.

Irritatie van het oog door uitdroging
Doordat er een stuk huid wordt verwijderd, kan het sluiten van het ooglid verminderen; dit is normaal in de eerste dagen na de ingreep. Als het probleem echter blijft bestaan, kan er uitdroging van het hoornvlies optreden. Eventueel kan met kunsttranen worden gedruppeld om uitdroging van het hoornvlies tegen te gaan.

Zwelling van de oogleden en ongevoeligheid van de huid
De ooglidcorrectie leidt tot tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer van de oogleden, met een zwelling tot gevolg. Tijdens de ingreep worden ook een aantal gevoelszenuwen doorgesneden, waardoor er tijdelijk een ongevoeligheid van het huidgebied kan zijn. Deze zenuwen herstellen zich weer na een aantal maanden.

Cysten
Bij de plek waar met de hechtnaald door de huid gestoken is, kunnen zich soms kleine gele bobbeltjes (inclusiecystes) ontwikkelen. Deze verdwijnen in de meeste gevallen spontaan.

Een uitpuilend oog door nabloeding
Zeer zeldzaam kan er na een ooglidcorrectie een bloeding in de oogkas optreden. Dit is een zeer ernstige complicatie die zelfs kan leiden tot blindheid.
Wanneer u last krijgt van een uitpuilend oog en/of verminderd zicht, neemt u dan direct contact op.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

  • Om na de ingreep de zwelling en verkleuring van de oogleden zoveel mogelijk te beperken, krijgt u het advies om in de week voor de ingreep Arnica producten in te nemen, deze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek of reformwinkel.
  • Medicijnen met acetylsalicylzuur (aspirine, ascal) hoeft u voor deze ingreep NIET te stoppen.
  • Medicijnen waarvoor u gecontroleerd wordt bij de trombosedienst (acenocoumarol,fenprocoumon, warfarine) dan moet u contact opnemen met de trombosedienst. Zij weten precies hoe te handelen in geval van een ingreep, dit zal per middel verschillend zijn, en hangt af van de reden waarom u deze antistolling gebruikt.
  • Gebruikt u andere bloedverdunners, zoals clopidogrel (Plavix, Clopid), prasugrel (Efient) of ticagrelor (Brilique), dan dient u contact op te nemen met de specialist die dit medicijn voorschrijft. Meestal moet de ingreep worden uitgesteld tot na de datum dat u weer mag stoppen met deze medicijnen.
  • Gebruikt u dabigatran, apixaban of rivaroxaban, neem dan contact op met de huisarts of specialist die dit medicijn voorschrijft. Als u niet met deze medicatie mag stoppen, bespreek dit dan zo snel mogelijk met de oogarts.
  • Op de dag van de ingreep vragen wij u schone, makkelijk zittende kleding aan te trekken en geen make-up te dragen, ook geen dagcrème en nagellak. Uit hygiënisch oogpunt vragen wij u de haren te wassen. Laat u uw waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld sieraden, zoveel mogelijk thuis. Voor hetgeen u op de operatiedag wel bij u heeft, zijn kluisjes aanwezig.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Wanneer u een ooglidcorrectie ondergaat is het verstandig iemand mee te nemen om u te begeleiden. Na de behandeling zullen de ogen niet worden afgedekt maar de oogleden zullen wel gezwollen zijn hetgeen invloed kan hebben op het zicht.
Mocht u met de auto komen dan is het noodzakelijk iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden. Direct na de behandeling mag u namelijk niet zelf autorijden.

Instructies voor thuis na de behandeling

De eerste 48 uur na de ingreep is het verstandig om de ogen regelmatig met een ijsbril te koelen om zwelling en verkleuring verder tegen te gaan. De eerste week zijn de oogleden vaak flink blauw, waarbij de bloeduitstortingen kunnen uitzakken in de onderoogleden. Na twee weken is in de meeste gevallen het grootste deel van de zwelling verdwenen.
De eerste drie dagen na de ingreep dient u activiteiten waarbij druk op het hoofd en de ogen ontstaat, bijvoorbeeld zwaar tillen en sporten, te vermijden. Dit om nabloedingen te voorkomen. Ook wordt u aangeraden de eerste week de oogleden niet nat te maken, geen oogmake-up te gebruiken en de contactlenzen niet te dragen.
De huid rondom de ogen is de eerste weken extra gevoelig voor zonlicht, hierdoor kunnen er verkleuringen van het litteken optreden. Vermijd direct zonlicht en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen worden een week na de ingreep verwijderd en zes weken na de ingreep krijgt u een controleafspraak om het uiteindelijke resultaat van de operatie te beoordelen.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews